Pardubický exekutorský úřad končí. Důvodem je i plánované snížení odměn

7. březen 2017

Exekutorský úřad v Pardubicích končí. Za posledním dlužníkem se dveře zavřou třicátého června. Celorepublikově to není jediný případ - podobně jsou na tom exekutoři například i v Blansku, Liberci nebo Českém Krumlově. Exekutory k odchodu přiměly změny, které naplánovalo ministerstvo spravedlnosti.

Exekutorské úřady svou činnost končí kvůli změnám v zákonech, které plánuje ministerstvo spravedlnosti. Konkrétně se jedná o snížení odměn. V současné době si exekutor může přičíst náklady ve výši 15% celkové vymáhané částky. Nově to bude deset procent. I proto někteří z nich končí, protože se jim prý práce nevyplatí.

Ministr spravedlnosti Robert Pelikán (ANO) už ale před časem uvedl, že se snížení počtu exekutorů nebojí: „Obavu z toho nemám, spíš naopak. Pokles až o polovinu by z hlediska výkonu exekuční činnosti nebyl problém.“

Odměny exekutorů se sníží o třetinu

Dá se říci, že kvůli nižším odměnám končí i pardubický exekuční úřad. Exekutor Ladislav Navrátil ale řekl, že tato změna tarifu odměn o třetinu, tedy z patnácti na deset procent, není jediným důvodem, proč končí: „Od vystoupení pana ministra na loňském sněmu, kde tuto profesi zcela znevážil, navíc při snížení tarifu, jsem si řekl, že mi není zapotřebí, abych v tom nadále setrvával.“

Ladislav Navrátil je jediným exekutorem v Pardubicích. Nedojde ale k situaci, že až skončí, v krajském městě nikdo dluhy nikdo nebude vymáhat. V praxi to funguje tak, že exekutor, který chce končit, musí všechno půl roku dopředu nahlásit exekutorské komoře. Ta pak má čas na to, aby pomocí výběrového řízení našla jeho nástupce. Pokud by se to nepodařilo, má každý exekutor svého „zástupce“, který v případě nutnosti veškerou agendu přebere.

Podle posledních údajů, které má exekutorská komora k dispozici, to vypadá, že zatím v Pardubickém a Královéhradeckém kraji končí jen pardubický Ladislav Navrátil. Soudních exekutorů celkem ve východních Čechách působí 10, v celé republice jich pak zatím je asi 150.

autor: zen
Spustit audio