Pardubický kraj jedná o vzniku oboru pro piloty a mechaniky

25. prosinec 2017 18:20

Pardubický kraj by chtěl, aby v regionu vznikl studijní středoškolský obor pro vzdělávání pilotů a mechaniků.

Hejtman Martin Netolický (ČSSD) jednal se zástupci Aeroklubu Moravská Třebová a města o možné spolupráci s moravskotřebovským gymnáziem při výcviku nejen mladých pilotů, ale také techniků, kterých je v české armádě nedostatek. Aeroklub již nyní nabízí studentům možnost pořízení leteckého průkazu, ale není schopen zajistit výuku většího množství studentů, uvedl v tiskové zprávě mluvčí kraje Dominik Barták.

Jednou z variant je vytvořit na gymnáziu samostatnou třídu zaměřenou na letectví. Podobně tomu tak je například na technických liceích ve Francii. V Česku podobný obor není.

Existuje stroj času? V Moravské Třebové jeden takový postavili

Brána času vznikla podle návrhu architektky Markéty Veselé

Když vstoupíte do Brány času, obklopí vás výjimečné události. Dostanete se do jiného časoprostoru. Třeba do doby, kdy se z Moravské Třebové staly Moravské Athény.

"Aeroklub navazuje spolupráci jak s naším gymnáziem, tak vojenskou školou a naším cílem je rozšířit možnosti leteckého výcviku v našem kraji. První možností je vytvoření kroužku, který nám může ukázat, jaký bude reálný zájem o toto vzdělávání," uvedl Netolický.

Druhou možností je vytvoření studijního oboru při gymnáziu. K tomu bude nutné komunikovat nejen s vysokými školami, ale také armádou či dalšími aerokluby.

Náborová akce na letecký kroužek by měla začít 17. ledna příštího roku, garantem bude jeden z nejlepších světových leteckých akrobatů a závodník série Red Bull Air Race Martin Šonka, který se v Moravské Třebové dlouhodobě připravuje. Šonka nabízí i přímou pomoc při vedení praktického výcviku. Dosud jediná střední škola v republice, která nabízí vzdělávání spojené s letectvím, je ve Vodochodech, studijní obor je ale bez maturity.

zdroj: ČTK
Spustit audio