Pardubický kraj rozšiřuje místa, kde se lze nechat naočkovat bez registrace

27. červenec 2021 10:49

Pardubický kraj rozšiřuje počet míst, kde se lze nechat naočkovat proti koronaviru bez předchozí registrace. Od dneška je to možné v očkovacích místech krajských nemocnic, která nejsou vytížená, a to v Pardubicích, Ústí nad Orlicí, Litomyšli a Chrudimi.

Aplikovat se bude všude vakcína Pfizer, v Chrudimské nemocnici se bude očkovat s výjimkou pátku 30. července, uvedl mluvčí Pardubického kraje Dominik Barták. Volné kapacity v Pardubicích v sále Jana Kašpara jsou v úterý a ve středu vždy 20 míst a na konci týdne v řádu jednotek. „V dalších třech očkovacích centrech se pohybujeme vždy okolo stovky volných míst na jeden den,“ řekl hejtman Martin Netolický (3PK/ČSSD).

Podle náměstkyně hejtmana pro zdravotnictví Michaely Matouškové (STAN) je jedním z důvodů blížící se začátek školního roku a konec prázdnin. „Vzhledem k avizovanému zpoplatnění preventivního testování je středa posledním dnem pro zahájení očkování v případě dvou dávek vakcíny a zvládnout tak kompletní očkování před začátkem školního roku, aby následně nebylo nutné hradit si preventivní testy, které budou právě od září již zpoplatněné,“ uvedla Matoušková.

Pardubický kraj také nabídl lidem očkování bez registrace jednodávkovou vakcínou Janssen od společnosti Johnson & Johnson. V Pardubicích k tomu tento týden slouží očkovací kamion před pardubickou sokolovnou, 3. a 4. srpna bude stát v areálu Chrudimské nemocnice. Podle údajů ministerstva zdravotnictví bylo od počátku očkování v Pardubickém kraji s 522 000 obyvateli aplikováno 426 586 dávek různých vakcín. Očkuje se v krajských i soukromých zdravotnických zařízeních a u některých praktických lékařů.

autor: pta | zdroj: ČTK
Spustit audio

Související