Tisíc dávek bez registrace. Do Pardubic a Chrudimi přijede očkovací kamion

21. červenec 2021 09:59

Nechat se naočkovat proti covidu-19 bez nutnosti registrace bude možné příští týden i v Pardubicích. Dva dny na začátku srpna pak stejná možnost bude i v Chrudimi.

Příští týden přijede k pardubické sokolovně znovu očkovací kamion. Ten už v regionu jednou byl a teď se vrátí, aby si lidé mohli přijít pro druhé dávky vakcíny Pfizer. Společně s ním přijede ještě jeden, menší očkovací kamion, a právě tam budou připravené vakcíny pro lidi, kteří přijdou bez registrace.

1000 dávek z kamionu

Potvrdila to náměstkyně hejtmana pro oblast zdravotnictví Michaela Matoušková (STAN): „Od 26. do 30. července bude proto vedle velkého kamionu před pardubickou sokolovnou stát ještě jeden menší, kde zdravotníci mohou naočkovat 100-150 zájemců denně, tedy celkem až 800 lidí.“ V Chrudimi pak kamion bude 3. a 4. srpna a k dispozici bude mít dalších 200 dávek.

Čtěte také

Pro zájemce je připravená jednodávková vakcína Janssen od firmy Johnson and Johnson. Jistou výhodou je, že u této vakcíny je nejkratší doba, kdy má člověk imunitu a tím pádem i platný certifikát. U dvoudávkových vakcín je to oficiálně uznávané dva týdny po druhé dávce, takže to může trvat třeba i pět až šest týdnů, než má člověk uznanou imunitu. U jednodávkové vakcíny je certifikát platný už po dvou týdnech od aplikace. Pardubický kraj dostal tisíc těchto vakcín.

Pardubický kraj neplánuje zřizovat podobná očkovací místa v obchodních centrech, jako je to třeba v Praze nebo v Brně. I když ministr zdravotnictví Adam Vojtěch (ANO) řekl, že by rádi měli taková centra v každém krajském městě, podle Michaely Matouškové se zatím v Pardubicích nic takového nepřipravuje.

Bez registrace u praktika?

Nicméně existuje ještě jedna možnost, jak se nechat naočkovat bez registrace mimo v očkovacím centru, ale chce to trochu hledání. Projekt OpenDataLab spustil na začátku týdne novou webovou aplikaci, kde je seznam praktických lékařů, kteří mají vakcíny těsně před koncem doby použitelnosti a nemají je už komu dát. V tom seznamu je vždy uvedený lékař, kraj, čím očkuje, kolik má volných dávek a kontakt. Takže pokud někdo chce vakcínu a chce ji rychle, stačí se podívat na tyto stránky, a při troše štěstí bude dotyčný mít v okolí praktika s volnými dávkami očkování.

autor: Josef Ženatý
Spustit audio

Související