Pardubický kraj omezí provoz očkovacích center, prioritu mají druhé dávky

7. červenec 2021 10:28

Čekání na termín první dávky očkování proti covidu-19 se může prodloužit. Pardubický kraj totiž omezí provoz svých očkovacích center. Důvodem je avizované snížení dodávek vakcín proti covidu-19. Červencové dodávky mají být oproti těm červnovým jen poloviční.

Aktuálně zdravotníci zvládají očkovat přes pět tisíc dávek vakcín denně, nově to ale kraj sníží jen zhruba na dva tisíce aplikovaných dávek denně. Je to proto, aby byla zachovaná plynulost očkování, a aby se nestalo, že najednou nebude čím očkovat. Přednost teď budou v krajských centrech mít pacienti, kteří čekají na druhou dávku. Ti, kteří jsou ve frontě na PIN 2 a čekají teprve na první dávku, mohou čekat déle.

Podle údajů projektu OpenDataLab čeká v Pardubickém kraji na PIN 2 víc než čtyři a půl tisíce lidí. Nejvíc z nich je v nejnižší věkové skupině - tedy od dvanácti do sedmnácti let. V našem regionu už první dávku dostalo víc než 220 tisíc lidí a z nich skoro 150 tisíc už má očkování ukončené.

Pět případů denně

Ohledně počtu nakažených je v Pardubickém kraji situace klidná. V týdnu od 21. do 27. června byl sice počet nově zjištěných případů vyšší než v týdnech předchozích, ale v minulém týdnu se ta čísla zase ustálila a maximální denní přírůstek byl pět případů.

Oproti zbytku republiky jsou čísla v našem regionu velmi dobrá. Celorepublikově totiž za posledních 7 dní přibylo průměrně 9 nových případů na 100 tisíc obyvatel, v Pardubickém kraji je to číslo nižší - průměrně jen 4 případů na 100 tisíc obyvatel.

autor: Josef Ženatý
Spustit audio

Související