Pardubický letní stadion je po dvouleté modernizaci hotový. V sobotu ho zaběhne Slavie

2. únor 2023 14:15

Skoro dvouletá přestavba pardubického letního stadionu v centru města skončila. Nové sportoviště je pojmenované po pardubickém rodákovi Arnoštu Košťálovi, který byl významným donátorem fotbalového klubu. Město za modernizaci 90 let starého stadionu zaplatilo 424 milionů korun. Ten dnes splňuje podmínky pořádání nejvyšší české fotbalové soutěže a spravovat ho bude fotbalový klub na základě dlouhodobé smlouvy.

„Já jsem opravdu nadšený, protože se ukázalo, že to, že jsme se do té stavby pustili, byla dobrá volba. V centru města jsme měli v podstatě brownfield a dneska tady máme krásný nový stadion,“ neskrýval spokojenost primátor Jan Nadrchal (ANO).

Ne všem fanouškům fotbalu se ale nová podoba stadionu líbí. Na sociální síti byl třeba názor, že „tak velké město, jako jsou Pardubice, by si zasloužilo lepší stadion než betonové cosi pro 4600 lidí“.

Ne všem fanouškům, kteří novou podobu pardubického letního stadionu komentují, se stavba líbí

Primátor s tím ale nesouhlasí: „Já si myslím, že naopak je to postaveno velmi dobře a úsporně s tím, že to nabízí možnosti dostavby. V případě, že bychom to vytvořili jako uzavřenou skořepinu, tak bychom s tím nikdy nic neudělali.“

Profi regenerace

Fanoušci po zveřejnění prvních snímků z kabin také často kritizovali podobu a určitou strohost šatny domácích. Podle mluvčího pardubických fotbalistů Radka Kliera je ale tým spokojený a zázemí je s původním stadionem Pod Vinicí nesrovnatelné.

Čtěte také

Hráči budou mít konečně k dispozici profesionální regeneraci včetně sauny a vířivky. „Každý sportovec ví, že regenerace k tomu patří a bez toho se vrcholový sport neobejde. Tady si pardubičtí fotbalisté výrazně zlepší podmínky,“ řekl Klier.

Modernizace stadionu byla i z finančních důvodů navržená tak, aby bylo případně možné dostavět tribuny. „Stadion bychom se měli snažit dostavět do plné podoby, kdy by kapacita stoupla na 8000 diváků a i by stoupla kategorie UEFA a pak by se tady dala hrát i Liga mistrů,“ dodal náměstek primátora Jan Hrabal (ANO). I on je se stávající podobou sportoviště spokojený. „Stadion navazuje na tu historickou budovu, hovořím hlavně o západní tribuně, která ctí ráz stadionu ze 30. let. Když se na to díváme v konečné fázi, to vypadá hezky,“ chválí Hrabal.

Na stadionu je nový vyhřívaný trávník, kolem jsou čtyři tribuny, tři jsou nové. Ta západní na místě stála, je to historická budova, kde je zázemí pro hráče, VIP návštěvníky a novináře.

Stavební firma PORR měla na opravu 21 měsíců: „Bylo to strašně náročné. Ten největší problém byl v tom, že ta historická budova je založena na zbytcích nějaké zbourané stavby, a to jsme nemohli vědět. Takže zakládání se protáhlo o dva měsíce. Byl jsem hodně nervózní. Město chtělo v lednu hrát,“ řekl člen představenstva firmy PORR Dušan Čížek a podotkl, že zakázka byla v režimu design and build, což znamená, že firma musela vytvořit i projekt.

„Teď už skutečně můžeme říct ‚Tady jsme doma‘ a těším se na to, až budeme mít fanouškovskou základnu, která nám dlouhodobě chyběla. Máme z toho všichni obrovskou radost,“ neskrývá nadšení sportovní ředitel Vít Zavřel.

Stadion má dlouhodobě v nájmu fotbalový klub, zajistí péči o travnatou plochu a běžnou údržbu do 200 tisíc korun. První utkání na novém stadionu bude v sobotu v 18 hodin, kdy se Pardubice utkají s lídrem soutěže Slávií.

Spustit audio

Související