Pardubický perník se dodnes vyrábí a balí za dodržení přesně dané a přísně tajné receptury

27. květen 2024

Původně se perníkové pochoutce říkalo peprník, protože receptura se skládala z medu, mouky a pepře.

Sladkost, která u nás proslavila především město Pardubice, má kořeny už ve starém Egyptě, antickém Řecku a Římě. Protože med byl vždycky vzácnou a drahou surovinou, byl perník dlouho laskominou pro vyvolené.

Původně to byly obyčejné placky pečené na železném plátu. Postupem času se těsto začalo plnit do forem zdobených světskými i náboženskými motivy. Dá se odhadovat, že tradice výroby perníku v Pardubicích počala za vlády Vojtěcha z Pernštejna, protože už tehdy se jedna z pardubických ulic jmenovala Perníkářská.

Nezdobený pardubický perník

Prvního perníkáře však archivní prameny uvádějí až k roku 1515. Císařovna Marie Terezie potvrdila Pardubicím právo vyrábět perník v roce 1756. Pravý rozkvět výroby perníku nastal teprve na přelomu 19. a 20. století, kdy posílila tovární výroba.

Od roku 2008 se smí produkty nazvané „Pardubický perník“ vyrábět a balit pouze na území Pardubic za dodržení přesně dané receptury. Speciální ingredience, které pardubičtí perníkáři používají, zůstávají přísně utajené.

Perníkář Pavel Janoš
autor: Jitka Škápíková
Spustit audio