Pardubický perníkář má na vánoční várku zaděláno od léta. Která ingredience nesmí chybět?
„Ve Francii zraje sýr, u nás těsto,“ vysvětluje pardubický král perníků Pavel Janoš a doporučuje přidat do perníkového těsta speciální surovinu, kterou je meruňkový džem. Ten těsto krásně obarví do zlatavé barvy a dodá mu ten správný nádech. Kromě toho se ale pořádné těsto neobejde ani bez mouky, vajec, másla, koření a medu.
„Když vznikal perník, ještě neexistoval cukr. Jediným sladidlem byl med,“ objasňuje perníkář. Aby bylo těsto co nejvíce identické, tak se v tradiční receptuře med vyskytuje i dnes.
Perník s příchutí pepře a zázvoru
Poprvé se podle Janoše perník pravděpodobně objevil v době vlády Pernštejnů, kteří v mužském klášteře zatoužili k vínu přikusovat nějaké ostřejší, pikantní pečivo. Proto si vytvořili pečivo obsahující pepř a zázvor. Z toho si odvodili název peprník, který se později změnil na perník. Do perníku se dávala i mateřídouška a svého času se prodával v lékárnách jako lék.
„I takový pikantní perník s pepřem a zázvorem jsme se pokusili vytvořit a jde velmi na odbyt,“ pochvaluje si Pavel Janoš. Perníkář doporučuje i recept na perníkové koule, na které je potřeba dostatek tvrdého strouhaného perníku.
Perníkové koule na vánoční stůl
- 250 gramů másla
- 250 ml mléka
- 1 karamelový pudink
- moučkový cukr podle chuti
- 500 – 600 gramů strouhaného perníku
- rum
Z mléka a pudinkového prášku uvaříme pudink a necháme vychladit na pokojovou teplotu.
Máslo s cukrem (2 -3 lžíce) ušleháme do pěny. Po lžících zašleháváme pudink stejné teploty a jednu až dvě lžíce rumu.
Do krému vmícháme strouhaný perník tak, aby vznikla hmota, ze které půjdou modelovat koule. Podle chuti je možné přidat ještě rum.
Vymodelujeme rukama koule libovolné velikosti, obalujeme ve strouhaném perníku a klademe do papírových košíčků.
Související
-
Co přidat do perníčků, aby měly zlatou barvu? Jak na hladkou polevu? Perníkář Janoš poradí
Perníkář Pavel Janoš mohl konečně vrátit svým perníkářkám práci. Po vynucené covidové pauze rozjíždějí od 1. prosince výrobu perníků naplno.
-
Perníčky podle vyhlášeného pardubického perníkáře Pavla Janoše
Na pečení cukroví je možná ještě brzy, ale na perníčky zadělejte teď. Přinášíme vám recept od pardubického perníkáře Pavla Janoše.
Více o tématu
E-shop Českého rozhlasu
Hurvínek? A s poslední rozhlasovou nahrávkou Josefa Skupy? Teda taťuldo, to zírám...
Jan Kovařík, moderátor Českého rozhlasu Dvojka


Hurvínkovy příhody 5
„Raději malé uměníčko dobře, nežli velké špatně.“ Josef Skupa, zakladatel Divadla Spejbla a Hurvínka