Perníčky podle vyhlášeného pardubického perníkáře Pavla Janoše

Na pečení cukroví je možná ještě brzy, ale na perníčky zadělejte teď. Přinášíme vám recept od pardubického perníkáře Pavla Janoše. Ten radí zadělat těsto dokonce několik měsíců předem.

Ingredience
  • 700 g hladké mouky
  • 200 g moučkového cukru
  • 200 g medu
  • 50 g meruňkového džemu
  • 50 g másla
  • 4 vejce
  • 15 g kypřidla (soda)
  • 2-3 lžičky perníkového koření

Postup:

Mouku smícháme s cukrem a sodou, přidáme perníkové koření a na vále zapracujeme ostatní suroviny. Vypracujeme hladké těsto, které dáme odpočinout do lednice, třeba i na dva dny.

Následně vyválíme plát, ze kterého vykrajujeme požadované tvary a pečeme v troubě vyhřáté na 180°C asi 10 minut. Hotové ještě za horka potřeme rozšlehaným vejcem.

Hotové perníčky můžeme ozdobit bílkovou polevou:

35 g moučkového cukru
2 bílky
citrónová šťáva

Moučkový cukr přesejeme přes síto, vymícháme s bílkem a citrónovou šťávou. Poleva by měla být hustá, aby nestékala, ale dalo se s ní zdobit. Pomocí sáčků s ustřiženou špičkou nebo zdobičkou zdobíme perníčky.

autor: Pavel Janoš

Související

Nejnovější recepty

E-shop Českého rozhlasu

Děsivá freska válečné krajiny, u které se nepřestávám smát.

Petr Gojda, slovesný dramaturg, Centrum výroby Českého rozhlasu

Osudy dobrého vojáka Švejka

Osudy dobrého vojáka Švejka KOMPLET

Koupit

Pro jedny šťastný blb a ignorant, pro druhé vychytralý šašek. Pro nadporučíka Lukáše boží dobytek. Pro jedny ikona totálního odcizení a nihilismu, pro jiné bojovník proti válce, pro další anti světec a antihrdina. Čte Oldřich Kaiser