Perníčky podle vyhlášeného pardubického perníkáře Pavla Janoše

Na pečení cukroví je možná ještě brzy, ale na perníčky zadělejte teď. Přinášíme vám recept od pardubického perníkáře Pavla Janoše. Ten radí zadělat těsto dokonce několik měsíců předem.

Suroviny:

700 g hladké mouky
200 g moučkového cukru
200 g medu
50 g meruňkového džemu
50 g másla
4 vejce
15 g kypřidla (soda)
2-3 lžičky perníkového koření

Postup:

Mouku smícháme s cukrem a sodou, přidáme perníkové koření a na vále zapracujeme ostatní suroviny. Vypracujeme hladké těsto, které dáme odpočinout do lednice, třeba i na dva dny.

Následně vyválíme plát, ze kterého vykrajujeme požadované tvary a pečeme v troubě vyhřáté na 180°C asi 10 minut. Hotové ještě za horka potřeme rozšlehaným vejcem.

Hotové perníčky můžeme ozdobit bílkovou polevou:

35 g moučkového cukru
2 bílky
citrónová šťáva

Moučkový cukr přesejeme přes síto, vymícháme s bílkem a citrónovou šťávou. Poleva by měla být hustá, aby nestékala, ale dalo se s ní zdobit. Pomocí sáčků s ustřiženou špičkou nebo zdobičkou zdobíme perníčky.

Související