Pardubický půlmaraton letos hostí Kostěnice. Aby nebyla hlava na hlavě

10. červenec 2020

Na pořádání akcí mají pořád vliv opatření proti pandemii koronaviru. I tak tradiční běžecké klání muselo změnit obvyklý jarní termín a dokonce taky dějiště. Pardubický vinařský půlmaraton bude v neděli 12. července. V Kostěnicích.

„Je už natolik populární, že by na něj v krajském městě pravděpodobně přišlo víc než povolených tisíc lidí. Porušili bychom hygienické normy a byl by značný problém. Rozdělili jsme to tak, že jednotlivé závody jsou od rána do večera. Po každém z nich se účastníci rozejdou. Startujeme v 10 a končíme až ve 20 hodin,“ říká za organizátory Oldřich Bujnoch.

Jako na obrtlíku

Trať půlmaratonu nabídne tři asi sedmikilometrové okruhy. „Start i cíl je v Kostěnicích, pokračuje se směrem k Hrochovu Týnci, kde bude otočka. Další máme v Dašicích. S Českým atletickým svazem, s technickým delegátem a dalšími jsme strávili v Kostěnicích půl dne. Našli jsme shodu v tom, že otočky budou. Běžci to zvládnou.“

Protože jde o oficiální mistrovství republiky, dorazí podle Bujnocha elitní běžci. „Je to mistrovský závod na mezinárodně měřené trati, který naši nejlepší potřebují. Chtějí si třeba zaběhnout kvalifikační limity na mistrovství světa příští rok anebo si aspoň zazávodit.“

Vysoká účast bývá při Lidovém běhu Vaňka Vaňhy. Ten proto organizátoři s ohledem na platná nařízení zrušili. V programu naopak zůstal doprovodný závod na deset kilometrů i společný závod pro koloběžky a vozíčkáře. Hlavní závod má start v 17 hodin. Nedělní akce ovlivní život v obci, která by měla být celý den pro dopravu uzavřená.

autor: Jakub Malý
Spustit audio

Související