Pardubický sklad humanitární pomoci pro ukrajinské uprchlíky dnes končí

6. říjen 2022 09:15

Humanitární sklad pro ukrajinské uprchlíky v Pardubicích je dnes otevřený naposledy. Pracovnice dnes vydají poslední kusy hlavně zimního oblečení, co zbyde, předají charitě. Sběrné místo totiž funguje v prostorách města, které čeká oprava a už není možné ji dál odkládat, zájem o pomoc se navíc zmenšil.

„Zimní oblečení je aktuální. Je velký zájem,“ řekla pracovnice sběrného místa Kristýna Pleskotová. Sklad nabízí dámské, pánské i dětské teplejší oděvy a boty, které darovali do sbírky hlavně místní lidé.

„Pro děcko jsme vybrali kalhoty, bundy a trička, mockrát děkujeme za pomoc. Jsme rádi, že máme takovou nabídku,“ řekla Ukrajinka Hana. Pracovnice skladu pouštěly v uplynulých dnech příchozí po menších skupinkách, dávaly zájemcům čas, aby si mohli v klidu vybrat.

Pomoc je cílená jen na uprchlíky, kteří žijí Pardubicích. Prostory v Jindřišské patří městskému obvodu, na podzim se budou opravovat. Práce měly začít na jaře, ale kvůli pomoci běžencům, obvod investici odložil.

„Bylo jasné, že město musí něco udělat, protože nápor v krajském městě byl od jara největší. Spousta Ukrajinek ve městě zůstává, charitní místa nestačila, rozhodli jsme otevřít v Jindřišské volný prostor,“ řekla Alexandra Tušlová z radnice. Pomoc lidem, kteří přišli do Pardubic, po uzavření skladu neskončí, dodala Tušlová. Mohou se obrátit na komunitní uprchlické centrum Kalyna, které je na Stavařově, na odbor sociálních věcí.

Vědí, kam se obrátit

Ukrajinská komunita se sdružuje kolem řeckokatolického duchovního Mariana Kuryla a jeho ženy Mariany, která pracuje na magistrátu a běžencům pomáhá. „Všichni už mají čísla, vědí, kam se obrátit,“ řekla Tušlová. Sklad vydával věci od dubna, nabízel oblečení, spotřební věci do domácnosti a drobnější elektroniku.

Ukrajinci také potřebovali jídlo, centrum poskytovalo trvanlivé potraviny. Místní lidé hodně pomáhali a nosili zásoby věcí i potravin. Nejintenzivnější vše bylo v jarních měsících, kdy Rusko vojensky napadlo Ukrajinu a do města přicházelo nejvíc lidí, shodly se pracovnice skladu.

Pracovnice skladu odhadují, že většinu zimního oblečení, které mají na skladě, vydají ukrajinským uprchlíkům. Pokud nějaké zbude, poskytnou ho Diakonii Broumov, která teď pořádá velkou sbírku, dodala Tušlová.

autoři: Drahomíra Bačkorová , pta | zdroje: Český rozhlas , ČTK
Spustit audio

Související