Pardubičtí strážníci kontrolují i chatové oblasti

1. prosinec 2014

Pardubičtí strážníci s příchodem zimy začali kontrolovat i chatové oblasti. Když je objekt v pořádku, dají na kliku ceduli s informací o provedené kontrole a kontaktním číslem na městskou policii.

V okolí Pardubic je několik větších chatových oblastí - hlavně v okolí Labe. S příchodem zimy většinu objektů majitelé opustí a přijedou zase až na jaře.

To moc dobře vědí zloději i bezdomovci a tak se stává, že si právě takovou zazimovanou chatu vyhlédnout, vniknou dovnitř, vezmou cenné věci a často i pár nocí přespí. To se jim snaží překazit městská policie, která kolonie pravidelně kontroluje.

Drahomíra Bačkorová se s jedním ze strážníků vydala do terénu také a společně hledali domek bez oplocení.

Strážník Pavel Antoch zkontroluje, jestli jsou zámky zamčené a jestli nejsou na domku známky násilného vniknutí.

Strážníci při pochůzce zkontrolovali asi 80 chat. Když jsou oplocené, strážníci je zkontrolují pouze vizuálně, používají třeba i dalekohled a na oplocené pozemky lidem nevstupují.

Do chatové oblasti s sebou psovod bere i psa, který v případě, že ucítí osobu, ji dokáže označit a může psovoda v případě nutnosti jistit do doby, než přijede další hlídka.

A jak by měla vypadat dobře zabezpečená chata?

Neměli bychom venku nechávat nic, čím by se dalo snadno rozbít sklo a nic, co by mohlo usnadnit vniknutí do objektu. Je také dobré nenechávat v chatě cenné věci a dveře zabezpečit například petlicí. Ideální je v kombinaci s okenicemi.

autor: ba
Spustit audio