Pardubičtí strážníci zachraňují prochladlé netopýry

14. březen 2018 09:40

Víkendové jarní počasí vylákalo ven netopýry. Během posledních čtyř dnů prováděli strážníci odchyt už třetího netopýra. Pokaždé je oznamovatelé volali do Bubeníkových sadů.

Na první pohled se může zdát, že jsou netopýři mrtví nebo nemocní, ale oni pouze odpočívají. Aktivní začínají být až poté, co se zahřejí a zvýší svou tělesnou teplotu.

Cesta do největšího zimoviště netopýrů: bláto, tma i adrenalin

Za posledních 30 let se počet zimujících vrápenců v této lokalitě více než zdesetinásobil

Jeskyně pod Horním Újezdem je pro netopýry bezpečná. Možná i z toho důvodu, že pro člověka platí přesný opak. Zdolání asi dvacet osm metrů hluboké skalní pukliny předpokládá dobrou fyzičku a hlavně nadšení pro vědu a výzkum.

Strážníci tyto odchycené kousky převážejí do útulku, odkud putují do Záchranné stanice Pasíčka, kde je pracovníci umisťují do vhodných lokalit.

V případě, že naleznete netopýra ať už na zemi nebo na stromě, obraťte se na městskou policii. Strážníci vycvičení na odchyt tyto malé létavé savce odchytí a převezou je do bezpečí. Pokud tato zvířata odpočívají na zemi či na kmeni stromu mohou být snadnou kořistí například pro kočky.

Netopýři jsou v České republice chráněni zákonem o ochraně přírody a krajiny a jsou zařazeni do kategorie kriticky nebo silně ohrožený druh.

Jeden z netopýrů odchycených v Bubeníkových sadech v Pardubicích
autor: pta | zdroj: Městská policie Pardubice
Spustit audio