Pastviny pro oko, tělo i duši

Málokterá obec pošla v minulém století tak velkou proměnou jako Pastviny. Část vesnice zmizela pod vodou. Záměrně. Přehradní nádrž Pastviny zabránila dalším ničivým povodním a navíc, zamilovali si ji turisté.

Přehradní nádrž Pastviny a stejnojmenná obec leží v nejnižší části Orlických hor, v Mladkovské vrchovině. Zvlněná krajina, panorama Studeneckých skal, volně se pasoucí stáda skotu a zelené louky, to je typický obrázek okolí Pastvinské přehradní nádrže. Ta na toku řeky Divoká Orlice začala vznikat v roce 1933, napouštěla se o pět let později. Desítky rodin se ale musely přestěhovat do nových domovů.

Miliony kubíků vody

Přehradní hráz s hydroelektrárnou má výšku 31 m nad terénem a délku 193 m. Je to nejmladší přehrada z lomového kamene, která byla postavená v bývalém Československu. Vždy dobře plnila svůj vodohospodářský účel a nikdy nedošlo k jejímu vážnějšímu poškození. Přibližně jeden kilometr pod hlavní hrází je vyrovnávací nádrž Nekoř. V pastvinské nádrži je velmi kvalitní voda, přibližně jednou za dvacet let se přehrada vypouští a jednou za dva roky břehy i části dna čistí týmy dobrovolníků.

Přehradní nádrž Pastviny revizní chodba

Po stovkách let - stále zelená

Nedaleko přehrady roste jeden z nejmohutnějších památných stromů v Česku, Vejdova lípa. Obvod kmene dosahuje jedenácti až dvanácti metrů, údaje se ale různí. Dutina stromu, která je chráněná před vlivy počasí, může poskytnout přístřeší hned několika lidem. Lípa je opředená mnoha pověstmi. Své přízvisko získala podle přezdívky jednoho z bývalých majitelů statku. Ten se totiž proslavil zvoláním "Kdypak já na ten kopec vejda?", které pronášel při návratu z dolní krčmy. První historická zmínka o obci Pastviny pochází z roku 1513, v té době už prý lípa rostla. Chráněný strom je stále v poměrně dobrém stavu.

Vejdova lípa

Břehy v obležení

Pastviny mají přibližně 350 stálých obyvatel, v létě se ale počet lidí může více než zdesetinásobit. Krásná krajina, koupání, velké množství cyklotras a turistických cest láká tisíce lidí. Na Pastvinách najdete několik penzionů a autokempů. Půjčit si můžete loďky, šlapadla, elektrolodě a v letošní sezóně také elektrokola. Okolo pastvinské přehrady jezdí malý výletní vláček. Pastvinský expres na asi devítikilometrovou trasu vyráží denně.

Skály i bunkry

Od přehrady v Pastvinách můžete vyrazit na další zajímavá místa. Daleko to není k Zemské bráně, přírodní památce s naučnou stezkou. Ve Studeneckých skalách u obce Studené a Celné najdete několik typů lezeckých tras. Skalní masiv se táhne v délce půl kilometru a nejvyšší skály mají dvacet metrů. Příznivci vojenské historie patrně nevynechají Tvrz Bouda s největším muzeem čs. opevnění na území České republiky.

Krajina Mladkovské vrchoviny
autor: BRA
Spustit audio