Patří kuchyňská linka do pojištění domácnosti? A dají se pojistit solární panely?

18. říjen 2023

Každá pojišťovna má podle finančního poradce Radima Frolíka trochu jiný výklad toho, co je nemovitost a co je domácnost.

„Představte si, že byste byli obři, kteří by zvedli dům a všechno z něj vysypali. To vysypané je domácnost. Vše, co zbude, je bráno jako nemovitost. Ale jsou výjimky. Například projektor, který bývá přidělaný na pevno, patří do pojištění domácnosti. Vestavěné skříně a kuchyňské linky berou některé pojišťovny jako součást zdi, to znamená, že se jedná o pojištění nemovitosti. Jiné pojišťovny započítávají i tyto napevno přidělané kusy nábytku do pojištění domácnosti. Proto je důležité si tyto podrobnosti předem zjistit u vybrané pojišťovny,“ vysvětluje finanční poradce Radim Frolík.

V současnosti populární solární panely jsou součástí nemovitosti. Pokud si tedy pořídíte solární panely a jste dostatečně pojištěni, toto pojištění se na ně automaticky vztahuje. Radim Frolík ale doporučuje pojištění aktualizovat jednou za dva roky.

Pojistěte se na reprodukční hodnotu

Za tržní hodnotu domu nemovitost prodáte. Za reprodukční hodnotu jste schopni si dům postavit znovu na stejném místě. „Tyto částky se nerovnají. V tržní hodnotě je rozdíl, pokud máte dům například na malé vesnici nebo v centru Pardubic. Reprodukční hodnota zůstává stejná. To znamená, že pojišťujeme na hodnotu reprodukční. Když dům například shoří, a jste pojištěni na reprodukční částku, můžete si ho za ty peníze postavit znovu,“ podotýká finanční poradce.

Víte, že můžete mít i dvakrát pojištěnou zeď? Poslechněte si v záznamu pořadu.

Spustit audio

Související

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.