Nikdy neříkej nikdy! To platí i pro pojištění nemovitosti

17. srpen 2021

Nečekané tornádo na Moravě přimělo některé lidi zamyslet se nad tím, jestli mají dostatečně pojištěnou nemovitost. Podle finančního poradce Radima Frolíka si většina lidí uvědomuje, že nemovitosti mají hodnotu několika milionů a podceňování pojištění je hazardování s vlastním majetkem. Pojištění nemovitosti se zkrátka nevyplatí odkládat.

„Lidé by si měli uvědomit, že pokud mají dům, jsou v podstatě milionáři. A pokud dům shoří nebo ho odnese voda či vítr, většina z nás nemá další miliony v kapse na stavbu domu nového. Proto je vždy dobré na ty miliony uložené v nemovitosti myslet a pojistit si je,“ míní Radim Frolík.

To se nám nikdy nemůže stát?

Pojištění nemovitosti většinou pojišťovny nabízejí ve formě balíčku, do kterého vyberou všechny události, které by daný dům mohly postihnout.

Čtěte také

„Doporučuji raději zaplatit pár stovek ročně navíc, než později litovat, že jsme chtěli ušetřit a vyřadili některou z možností, kterou nabízel balíček od dané pojišťovny. Skutečně se to nemusí vyplatit. Je mnoho případů, kdy si lidé mysleli, že je voda nemůže vyplavit nebo si vzpomeňme na nedávnou katastrofu na Moravě,“ varuje finanční poradce.

Cena pojištění není v porovnání s hodnotou nemovitosti příliš vysoká. Na jeden milion korun hodnoty nemovitosti připadá zhruba jeden tisíc korun ročně na pojištění.  

Konkurence mezi pojišťovnami  hraje klientům do karet. Pojišťovny se vzájemně předhánějí a snaží se vyhovět zákazníkovi tak, aby si k pojištění vybral právě jejich firmu. To je pro klienta dobré, protože díky tomu se nabídka jednotlivých pojišťoven poměrně sjednocuje a ceny pojištění nejsou příliš rozdílné.

Navíc v dnešní internetové době můžete velmi lehce zjistit, co která pojišťovna nabízí a porovnat jejich ceny. Další možností je konzultace s finančními poradci.

Spustit audio

Související

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.