Pernštejn(l)ove nabídne divadlo, lásku a zábavu pro celou rodinu

3. srpen 2016

V Pardubicích to bude v příštích dnech opravdu žít. Kromě olympijského parku můžou zájemci vyrazit na pardubický zámek, na divadelní festival Pernštejn(l)ove.

Na co se jeho návštěvníci můžou těšit, řekl v našem vysílání organizátor doprovodného a hudebního programu Tomáš Klement a ředitel Východočeského muzea v Pardubicích Tomáš Libánek.„Zámek, kde se festival koná, je úzce spjat s rodem Pernštejnů, když si k tomu dáte jedno písmeno, je z toho anglické slovo láska. A z toho mi vyšlo, že bychom mohli dělat divadelní festival o lásce a vztazích. Tedy divadelní hry s touto tematikou,“ vysvětluje Tomáš Klement, kde vzal festival svůj originální název.

Přijít navíc také s originálním zaměřením a žánrem festivalu nebylo podle Tomáše Klementa těžké: „Festivalů je hodně, ale většina z nich jsou multižánrové, nebo hudební přehlídky. Open air divadelní festival v Pardubicích není a nebyl. Je tady pouze Grand festival smíchu. Nebylo těžké nalézt díru na trhu. Ano, v Hradci je výborný divadelní festival, ale to je Hradec. My jsme Pardubice.“

Divadlo s netradiční kulisou

Festival je jedinečný nejen zaměřením, ale jak dodává Tomáš Libánek, také netradičním místem konání: „Divadelní festival v centru Pardubic, navíc v zámeckých kulisách, to tady ještě není. Je to také věc, kterou chcete, aby se nejen objevila, ale také fungovala. Dá se říct, že zakládáme novou tradici a doufáme, že se nám ji povede udržet. Pokud se nám bude dařit, tak bychom rádi festival rozšířili dál do města a využili třeba i Tyršových sadů a kulisy zámku i z venku.“

Organizátoři festival naplánovali souběžně s Olympijským parkem Pardubice ne náhodou. Měl by být součástí doprovodného programu „Rioparku“, který si žádá vyžití nejen sportovní, ale také kulturní. Tomu jsou přizpůsobeny také programy: „Dramaturgie je vymyšlena tak, že večerní program se nekryje, ale vzájemně doplňuje,“ říká Tomáš Libánek.

Pohled na pardubický zámek ze zámeckých valů

Festival sice začíná ve čtvrtek 4. srpna, ale mnoho se toho děje a dělo ještě předtím. Upozornit na blížící se akci měla „líbací lavička“ pod Zelenou bránou. „ V úterý kolegové chodili po městě a dělali takový malý happening s velkým srdcem. Zítra po celém městě budou buskeři, což jsou lidé, kteří se živí hraním na ulici. A několik akcí se bude konat také v sobotu v okolí zámku, hlavně v sobotu,“ vyjmenovává Tomáš Klement.

Na festivalu se představí celkem šest divadelních souborů. Od pardubického divadla Exil přes Geisslers Hofcomoedianten z Prahy, Amadis z Brna, Divadelní klub Jirásek z České Lípy, Triarius z České Třebové až po Rádobydivadlo Klapý.

„Festival se snažíme udělat nejen pro milovníky divadla, ale pro celou rodinu. V sobotu od deseti bude probíhat program, kterému říkáme zámecké parkánovaní. Přichystali jsme divadelní představení pro děti, koncerty, dílničky, workshopy, sportovní aktivity, pétanque, občerstvení a tak dále,“ uzavírá výčet z bohatého programu Tomáš Klement.

autor: HRU
Spustit audio