Šest mýtů o kastracích koček

3. září 2019

V České republice se potulují tisíce opuštěných koček. Situace se stále zhoršuje. Organizace Kočičí naděje se už několik let snaží situaci zlepšit. Jediné řešení, jak zamezit nekontrolovanému množení, je kastrace.

Mýtus č. 1: Kastrace je to proti přírodě

„A co topení koťat nebo jiný způsob jejich likvidace? To není proti přírodě?  Ztotožňování kastrace kocoura s kastrací pána domu je zbytečné a směšné,“ myslí si Pavla Hybská - místopředsedkyně Kočičí naděje.

Mýtus č. 2: Máme kocoura, nás se to netýká

Kocour může zplodit až čtyřicet koťat ročně. V některých obcích se pak kočky nekontrolovaně množí. Podle zákona by tuto situaci měly obce řešit humánní cestou, tedy kastrací. Některá osvícená města, jako například Litomyšl a Polička, už mají kastrační programy.

Mýtus č. 3: Kočka má mít před kastrací koťata

„Kočky rozhodně neutrpí na zdraví, pokud nebudou mít koťata. Naopak, vzhledem k extrémnímu přemnožení koček je potřeba kastrace podchytit včas, u samiček do čtyř až pěti měsíců. Právě v této době už totiž může kočka poprvé zabřeznout. Není možné polidšťovat kočičí city. Kočka, která nemá koťata rozhodně netrpí psychickými problémy,“ říká Šárka Klicperová z Kočičí naděje.

Kastrace se dnes provádějí velmi šetrně. Používají se inhalační narkózy, kočky jsou fit po pár hodinách od operace.

Mýtus č. 4: Kočka po kastraci nechytá myši

Podle mnohaletých zkušeností dobrovolníků z Kočičí naděje ani toto není pravda. Kastrované kočky chytají myši úplně stejně jako kočky kastrované. Navíc po kastraci jsou ve větší fyzické pohodě. U samic se předejde hormonálním změnám, zánětům a zhoubným nádorům.

Mýtus č. 5: Kastrace je drahá

Kastrace kočky stojí průměrně 1 500 Kč. Kastrace kocoura vyjde na 800 Kč. Ovšem částka za ošetření ran ze rvaček a léčba zánětů a nádorů stojí majitele koček mnohem víc. Pokud nemáte na zaplacení kastrace, můžete se obrátit na kastrační program kastruj.cz. 

Mýtus č. 6: Lepší než kastrace je antikoncepce

Antikoncepci odborníci z Kočičí naděje rozhodně nedoporučují. Antikoncepční prostředky pro kočky mají hodně nežádoucích vedlejších účinků jako jsou záněty dělohy, rakovina vaječníků nebo mléčné žlázy. Pokud se antikoncepce podá v době, kdy už je kočka březí, může dojít k úhynu nejen koťat, ale i kočky.

Kočky, které jsou momentálně v nabídce Kočičí naděje v Sezemicích:

Sněhurka

Nelinka

Laskonka
Spustit audio

Související