Pestré Polabí dává přírodě druhou šanci. Spolek už zachránil Truhličky a Červeňák

14. říjen 2022

Krajina v okolí Labe se v průběhu let velmi změnila. Na některých místech byly mokřady, jinde zase vyschlé písčiny. Od vzniku opatovického kláštera se ale tato místa odvodňují, což komplikuje život různým druhům rostlin a živočichů. To se snaží napravit spolek Pestré Polabí.

Některé aktivity spolku Pestré Polabí se na první pohled můžou zdát pro přírodu nepříznivé, opak je ale pravdou. Třeba taková práce s buldozerem nahrazuje činnost Labe, které by mělo naplavovat a odnášet písek.

Na některých místech je zase potřeba kácet stromy a vytvářet tak pozvolný přechod lesa a bezlesí. „Třeba kolem chvojnovské plošiny se dříve táhly světlé lesy a krajina komunikovala tak, že se motýl podél těchto strání mohl dostat z Hradce Králové až do Chocně. Dnes bohužel musí přelétávat velká pole a často ani neví, kam má letět,“ popisuje předseda Pestrého Polabí Martin Trávníček.

Motýlí keř je jako hospoda

Časté sekání trávy na zahradách hmyzu škodí. „Dnes si většina lidí myslí, že na přilákání motýlů stačí na zahradě vysadit motýlí keř. To je pro ně ale taková hospoda. Přijdou se tam napít nektaru, ale pak se někde potřebují vyvíjet jejich housenky,“ vysvětluje předseda spolku.

Výskyt hmyzu na zahradě má mnoho pozitivních dopadů, obzvlášť při pěstování zeleniny nebo ovocných stromů. „Čím víc hmyzu na zahradě máme a čím víc je rozmanitější, tím menší je šance, že se tam přemnoží škůdce. Najdou si ho totiž třeba včely, které ho začnou parazitovat,“ říká Martin Trávníček a dodává, že výborným lákadlem pro hmyz jsou zahradní jezírka.

Na co si u jezírek dát pozor? Jak se spolku Pestré Polabí podařilo obnovit soustavu rybníků Truhličky na Bohdanečsku? A kam se vydat pozorovat vzácné druhy rostlin a živočichů? Poslechněte si celý seriál.

Spustit audio

Související