Pět rad, jak se vyhnout operaci karpálního tunelu

1. listopad 2022

Brní vás prsty, ztrácíte v nich cit, máte problém dát k sobě palec s ukazováčkem? Možná i vás dostihl syndrom karpálního tunelu, stejně jako mnoho dalších lidí, kteří zatěžují ruce jednostranně. Karpální tunel je v místě, kde přechází dlaň v zápěstí. Je to dva až tři centimetry dlouhý prostor, říká se mu tunel nebo kanál.

Syndrom postihuje hlavně lidi, kteří velmi těžce fyzicky pracují a jejich pracovním nástrojem je například pila nebo sbíječka.

Pletařky i dřevorubci

Zúžený karpální tunel mají také lidé dlouhodobě pracující u počítače, ale také nadšené pletařky, kytaristé, nebo zahradníci manipulující s křovinořezy a podobnými nástroji. Dokonce i milovníci vlašských ořechů, kteří v těchto dnech nepřetržitě louskají, si mohou přivodit problém. Může to postihnout také lidi, kteří chodí o holi. Každá jednostranná zátěž škodí.

Co tedy s tím? V Radioporadně jsme se zeptali neurologa Zdeňka Novotného, který přidal pět rad:

  1. Šetřit ruce, jednostrannou zátěž vyvážit jinou činností.
  2. Cvičit, polohovat zápěstí a šlachy několikrát denně, základem je modlící poloha, další možností je natáhnout ruce před sebe a protahovat jednotlivé prsty. Taková cvičení najdete na internetu a jsou velmi jednoduchá, pro prevenci důležitá, vyzkoušejte hole na nordic wolking – ruce jsou díky těmto holím ve správné poloze.
  3. Ortéza na noc – ortéza na karpály vypadá jako zpevněná rukavice, která chrání zápěstí před ohnutím. Mnoho lidí právě spaním v nesprávné poloze nerv mačká a ten trpí. Ortéza mu dá správný směr.
  4. Protizánětlivé léky – používají se různé protizánětlivé masti, které snižují otok.
  5. Obstřik – protizánětlivé látky se díky obstřiku uvolňují pozvolna tři měsíce.
    MUDr. Zdeněk Novotný

„Léky na syndrom karpálního tunelu prakticky nepomáhají. Nejsem jejich příznivcem. Zásadní je rozdělit si práci tak, aby nebyla ruka jednostranně zatěžovaná. Je třeba ruce šetřit. Pokud to u těžce pracujících lidí není možné, často se to řeší neschopenkou, v krajním případě změnou zaměstnání nebo předčasným odchodem do důchodu,“ dodává MUDr. Zdeněk Novotný.

S věkem je to horší

Někdy se mluví o ucpání karpálního tunelu. To ale není správný výraz. Tunel se neucpe úplně, jen se zúží.

„Prostor v zápěstí se zužuje věkem a s přibývající artrózou. Kvůli námaze otékají šlachy, které v karpálním tunelu také vedou. Na povrchu pak vede příčný vaz, který ucpává ten prostor, takže už pak není místo pro měkký střední nerv, který tam také vede. Ostatní šlachy a vazy jsou tvrdé, ale nerv je měkký, proto se dá lehce umáčknout, vysvětluje lékař.

Spustit audio

Související