Písečná jenom kvete. I když je pod sněhem

Znáte Písečnou? Lidé v Evropě ano. Stala se totiž první českou obcí, která získala zlato v soutěži Evropská kvetoucí sídla. Ale na vavřínech Písečná rozhodně neusnula.

Písečnou najdete v malebné krajině podhůří Orlických hor, poblíž Žamberku a Letohradu. Obec leží pod kopcem Žampach, kde kdysi stával známý hrad. Písečnou protéká potok Potočnice. Nejen krajina, ale i vesnice sama mají výjimečného genia loci, a proto také spoustu návštěvníků. Do Písečné míří v každém ročním období.

Dvanáct zastavení

Písečnou a okolím vás provede naučná Pěší trasa. Obec před čtyřmi lety vybudovala 12 zastavení, která vás seznámí se zajímavými místy i střípky historie Písečné. Trasa mimo jiné spojuje místní turistické a cyklistické stezky. Začíná na vrcholu Kozince a dovede vás až na hráz rybníka v Šušku.

Cesta k bývalému mlýnu čp. 35 v Písečné

Díky přehledným informačním tabulím se na Pěší trase dozvíte zajímavosti o písecké škole, která má velmi dlouhou historii nebo zajímavosti o místních církevních památkách, plastikách a také třeba vzácném zvonu v kostele sv. Kateřiny. Říká se mu Klekáník a v Písečné bije od roku 1489.

Unikátní technická památka

Jedním ze zastavení na Pěší trase v Písečné je mlýn čp. 35. Stojí v západní části obce a první spolehlivá zmínka o něm pochází z roku 1596. Před lety mlýn koupili manželé Maarovi. K rekonstrukci dlouho neobývaného objektu přistoupili velmi citlivě a celou mlýnici zachovali v původní podobě. Dnes je mlýn kulturní a technickou památkou.

Mlýn v Písečné si můžete po předběžné telefonické domluvě prohlédnout kdykoliv. Čtyřpatrovou mlýnicí vás provede majitelka mlýna Hana Maarová: „Naposledy se v mlýně mlelo v roce 1951. Mlýnská kola ale neuvidíte, ve dvacátých letech je nahradila Francisova turbína. Technické zařízení a zázemí mlýna se ale dochovalo v původní podobě.“

Pohled do mlýnice někdejšího mlýna v Písečné

Mlýn v Písečné je vlastně malých etnografickým muzeem. V prostorách, kde kdysi bývala pila, uvidíte historické zemědělské náčiní a věci, které kdysi ve staročeských chalupách nemohly chybět. Raritou expozice je skoro tři sta let stará třídička lnu nebo originálně vybavený kufřík porodní babičky, se záznamy o porodech v Písečné a jejím okolí.

Rozkvetlá Písečná

Písečná nabízí svým návštěvníkům vyhlášené koupaliště, sportovní areály a dokonce i obecní ubytovnu. Ve vesnici si každý určitě všimne velkého množství vzrostlé zeleně, která prostupuje až na náves. Ale samozřejmě nejen to bylo důvodem, proč Písečná v roce 2005 získala zlatou plaketu v evropské soutěži Entente Florale.

Malebná krajina okolo Písečné

Program Entente Florale probíhá na území Evropy od roku 1975. Vznikl z iniciativy francouzských zahradnických firem a postupně přerostl v prestižní soutěž, zaměřenou na kultivaci krajiny, ekologické programy a na spolupráci obyvatel a zastupitelstva města nebo obce. A to všechno v Písečné funguje velmi dobře.

autor: BRA
Spustit audio