Plněná krůtí prsa s rozmarýnovými bramborami. Hledáte-li zajímavý recept, tohle je ta správná volba
Máte rádi drůbeží maso? Někdo dává přednost grilovanému kuřeti, jiný má rád drůbeží kousky v nějaké směsi. My pro vás ale máme jiný tip! Zkuste s námi plněná krůtí prsa s rozmarýnovými bramborami. A nebudete litovat. Odborníci řadí krůtu mezi superpotraviny.
Jen málo tuku a extra velký obsah bílkovin. Krůtí maso patří mezi superpotraviny. Maso je lehce stravitelné. Obsahuje hořčík, draslík a vitamíny B.
- 700 g krůtích prsou
- 100 g dýňových semínek
- 150 g sušených meruněk
- 150 ml suchého bílého vína
- 50 g krystalového cukru
- 100 g slaniny
- sůl
- mletý pepř
- 700 g brambor
- olej
- sušený rozmarýn
- sušený česnek
Krůta je zajímavá tím, že obsahuje ze 70 procent bílé maso a ze 30 procent maso tmavé. Rozdělit se dá také na devět částí, které se liší chutí, zabarvením i strukturou.
Největší částí jsou krůtí prsa, která mají křehké maso. Stehenní maso připomíná zvěřinové, maso z křídel je něco mezi telecím a kuřecím. Svalnatější jsou letky.
Krk a boky se hodí do polévek, tyto části jsou více tučné. Na krůtě je delikátní částí biskup. Nejtučnější část masa se s oblibou peče. Bedra se hodí na přípravu medailonků a využitelné jsou samozřejmě i vnitřnosti.
Postup:
Troubu předehřejeme na 160ºC a plech vyložíme pečícím papírem.
Očištěné a na měsíčky nakrájené brambory předvaříme 10 minut v osolené vodě a promícháme je s olejem, rozmarýnem, česnekem, solí, pepřem a rozložíme na plech.
Na suché pánvi opečeme dýňová semínka (stačí dvě až tři minuty).
Meruňky přivedeme k varu s cukrem a vínem, poté je scedíme a necháme vychladnout.
Krůtí prsa osušíme, nakrájíme na tenčí, větší obdélníky, které osolíme a opepříme. Na pracovní plochu položíme alobal, na který křížem položíme plátky slaniny. Navrch položíme maso, do středu podélně rozložíme dýňová semínka, přidáme meruňky, celé to srolujeme. Alobal dobře utěsníme a položíme na plech a pečeme v troubě asi 35 minut (160ºC).
Potom opatrně odstraníme alobal, teplotu v troubě zvýšíme na 180ºC, maso položíme na brambory a obojí pečeme do zlato-hněda cca 15 minut.
Tak, dobrou chuť!
Mohlo by vás zajímat
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Hurvínek? A s poslední rozhlasovou nahrávkou Josefa Skupy? Teda taťuldo, to zírám...
Jan Kovařík, moderátor Českého rozhlasu Dvojka


Hurvínkovy příhody 5
„Raději malé uměníčko dobře, nežli velké špatně.“ Josef Skupa, zakladatel Divadla Spejbla a Hurvínka