Po více než 60 letech bude otevřena cesta od Larischovy vily na popraviště

21. červen 2019 07:10

Při příležitosti výročí ležácké tragédie bude v pondělí mimořádně zpřístupněna cesta vedoucí územím společnosti Foxconn CZ. Touto cestou byli před 77 lety po atentátu na Heydricha vedeni na popravu čeští vlastenci, mezi nimi také obyvatelé vypálených Ležáků.

„Požádali jsme vedení Foxconnu,“ vysvětluje iniciátor celé akce František Bobek z Československé obce legionářské, „aby nám průchod jejich areálem umožnili. Aspoň na dobu pietního shromáždění, které na Zámečku pořádáme v rámci Ohně(bez)naděje 24. června.“

Vedení společnosti Foxconn vyšlo legionářům vstříc. „Do budoucna plánujeme v místě vybudovat branku, která bude sloužit k trvalému využití cesty při vzpomínkových událostech,“ přislíbila Jitka Kratochvílová, která za společnost Foxconn zpřístupnění cesty zajišťovala.

Otevření cesty do areálu Foxconnu ze strany Larischovy vily nebylo obtížné, problémy nastaly u východu u popraviště, který je na vrchu pískového valu. „Museli jsme v tom místě ukotvit kovové schodiště o dvanácti stupních se zábradlím,“ říká František Bobek, “pietního setkání se účastní veteráni a pamětníci a to jsou často už hodně staří lidé. Po pískovém valu by se nevyškrábali.“

František Bobek z Československé obce legionářské

Památník Zámeček vznikl krátce po válce jako pietní místo, připomínající smrt 194 českých vlastenců popravených po atentátu na Heydricha. Popraviště bylo zřízeno v parku Larischovy vily (Zámečku), v padesátých letech ale vilu převzal podnik Tesla, v okolí postavil nové výrobní budovy a celý objekt oplotil. Popraviště, pro které se zažil název Památník Zámeček, stálo v těsné blízkosti, ale už za plotem vně Tesly. Od roku 1947 se na popravišti konají pravidelné pietní akce.

Zatímco popraviště Památník Zámeček vlastní stát jako národní kulturní památku, Larischovu vilu vlastnila Tesla a později tchajwanská firma Foxconn. V roce 2015 ji ale získala Československá obec legionářská s příslibem, že ji opraví a vybuduje v ní muzeum heydrichiády. Československá obec legionářská už 9. rokem pořádá cestu po stopách ležáckých dětí známou jako Oheň(bez)naděje. A právě v rámci této akce společnost Foxconn umožní zájemcům projít stejnou cestou, kterou byli vedeni před 77 lety rodiče ležáckých dětí na popravu.

Spustit audio

Související