Po zkrachovalé firmě zůstaly v Chrasti tuny chemikálií. Radnice se chce ekologického strašáka zbavit

18. červen 2019 08:49

Palety s kyselinou, rozpouštědly a dalšími chemikáliemi jen pár metrů od domů. V zavřené továrně v Chrasti na Chrudimsku zůstaly tuny nebezpečných látek. Podnik zkrachoval, areál není zajištěný a občas ho navštíví vandalové. Chrastecká radnice se chce rizika zbavit. Na odstranění chemikálií ale čeká už tři roky.

„Ten objekt, který je velmi blízko centru a je plný chemikálií známého i neznámého původu, je potřeba to ekologicky zlikvidovat,“ nechce se se současnou situací smířit Starosta Chrasti Vojtěch Krňanský (ANO).

Chrast plánuje stavbu lávky z muzea do zámecké zahrady

Zámek v Chrasti

Muzeum na zámku v Chrasti na Chrudimsku by město v budoucnu rádo spojilo lávkou se zámeckou zahradou. V minulosti tam už byla. Radnice na to nejdřív potřebuje získat dotace. 

Firma KM plus přestala vyrábět po vydání zajišťovacích příkazů v roce 2016. Později zkrachovala. Na místě ale zůstalo to, čím se zabývala - materiály na ředění a stáčení chemikálií, toxických směsí a další látky. Továrnu se teď insolvenční správce snaží prodat. A měl by se taky postarat o vyklizení rizikového materiálu.

„Přislíbil, že do 31. července letošního roku provede odstranění všech nebezpečných látek,“ říká Lukáš Trávníček z České inspekce životního prostředí. Jenže zároveň dodává, že to nemusí být konečný termín. „Pokud by termín nezvládal, myslím si, že je možno ho prodloužit, jelikož se nejedná o nečinnost.“

Hejtman Pardubického kraje Martin Netolický z ČSSD je ale skeptický. „Kdybychom čekali na insolvenčního správce, tak tam s vysokou pravděpodobností budou látky ještě roky.“

V opuštěné hale v Chrasti zbyly tuny nebezpečných chemikálií

Spolu s chrasteckou radnicí proto hledají i další řešení, jak se hrozby zbavit. „Předpokládám, že by mohl být podán projekt tak, aby ta okamžitá zátěž, která tam je enormní, jsou tam určitě tuny chemických těkavých látek, byla odstraněna,“ říká hejtman.

Cesta by mohla vést přes pomoc státu a speciální dotační program určený na sanaci ekologických nebezpečí.  „Pro město to bude určitě znamenat nějakou spoluúčast na této akci, nicméně stát má rezervní fondy na likvidaci těchto ekologických zátěží,“ vysvětluje Vojtěch Krňnaský.

Společný plán radnice a hejtmanství je nastavený tak, že by chemikálie měly zmizet nejpozději na přelomu tohoto a příštího roku.

Spustit audio

Související