Počet obyvatel Skutče klesnul pod 5 000. Nastupuje nový starosta

19. leden 2023

Z postu místostarosty se do nové funkce posunul Jaroslav Hetfleiš. Převratné změny se nečekají. Už během uplynulých čtyř let spolupracoval s bývalým starostou Pavlem Bezděkem.

V plánu je třeba výstavba bytovek v části města u hřbitova. „Počet obyvatel klesl lehce pod 5 000. V posledních letech jsme se věnovali změně územního plánu. Myslel jsem si, že některé věci na radnici půjdou rychleji, ale čekáme na různá vyjádření. Pak bychom mohli vypsat výběrová řízení na realizaci parcel i bytového domu.“

Festival v klasické podobě

Milovníci kultury už vyhlížejí 18. ročník akce Tomáškova a Novákova hudební Skuteč. „Letošní ročník jsme původně trochu zeštíhlili. Nevěděli jsme, do jaké situace a do jaké doby se budeme dostávat. Ale díky štědrým sponzorům se nám podařilo festival připravit s dostatečným množstvím financí. Budeme doufat, že návštěvníci za kulturou přijdou v dostatečném počtu,“ říká starosta.

Čtěte také

Festival podle organizátorky Lenky Frídlové začne 19. března a potrvá až do května. „Největší zájem je o lákavé a pozitivní tituly jako třeba zábavná opereta Mamzelle Nitouche anebo komická opera Cosi fan tutte. Velice atraktivní je koncert na zimním stadionu Symphonic Rock Show. Vyzdvihla bych některá jména jako klarinetistka Anna Paulová, klavírista Lukáš Klánský. V Proseči bude koncert člena 4tetu Davida Uličníka nazvaný Dialogy s Krylem.“

Závěrečný koncert obstará Komorní filharmonie Pardubice s dirigentem Tomášem Braunerem a patnáctiletá laureátka Kocianovy houslové soutěže Lana Zorjan ze Srbska. „V programu letos z technických důvodů chybí balet, ale jinak si držíme žánrovou pestrost. Máme i sborový zpěv Bonifantes na Chlumku v Luži. Přidávají se komorní záležitosti v muzeu. Na hradě Rychmburk uvedeme Kodex o Václavu IV., tedy loutnu, akordeon a příběh slavného panovníka,“ dodává Frídlová.

Kdy se změní problémová křižovatka ve směru na Prosetín? A nevzdává město kvůli nekonečnému čekání na dotaci snahu o výstavbu nového moderního komplexu místo staré knihovny? Poslechněte si celý rozhovor plný novinek ze Skutče.

autor: Jakub Malý
Spustit audio

Související