Pochvalujete si vodu z kohoutku? Možná k vám proudí z pramenů v Podskále

Nejvyšší opuková skála v České republice, naučná přírodovědná stezka Chrastecka, kostel svatého Jana Křtitele a hlavně vydatné prameny pitné vody všude kolem. Kde tohle všechno najdete? V osadě Podskála mezi obcemi Vrbatův Kostelec a Chacholice, v malebném skalnatém údolí, kterým protéká potok Žejbro.

Prameny jsou natolik vydatné, že spolu s povrchovou vodou z Křižanovické přehrady zásobují pitnou vodou obyvatele ve východních Čechách. Možná i vy pijete vodu z místa, kam jsme se vydali v našem dalším studánkovém putování s redaktorkou Jitkou Slezákovou a přírodovědkyní Naděždou Gutzerovou.

Vyhlášené lázně v Podskále

Lázně v Podskále byly vyhlášené hlavně na konci 19. století a za První republiky. Budova Koudelova hostince, kde se lázně provozovaly, stojí dodnes. Můžete se tam ubytovat a užívat si krásu tamní přírody.

„Dnes bychom řekli, že to byly lázně klimatické. Voda byla vedena z pramene potrubím přes potok Žejbro do hostince, kde byly vany a klienti se v nich koupali. Užívali si nejen dobrou vodu, ale i krásnou přírodu a výborný vzduch,“ říká přírodovědkyně Naděžda Gutzerová.

Budova bývalých lázní v Podskále

Voda v Podskále vyvěrá z opuky, je tedy mineralizovaná, a může mít i léčivé účinky. A hlavně je čistá. Dokládá to bohatý život v potoce Žejbro. Přes léto se z něj voda skoro ztratí a zůstávají tůně, ve kterých žijí raci. Možná zahlédnete i vydru. My jsme objevili ve skruži s pramenitou vodou larvy mloka skvrnitého.

Nejvyšší opuková skála

V osadě Podskála je celkem devět domů a kostel svatého Jana Křtitele. Nad osadou ční strmá opuková skála, která je podle Naděždy Gutzerové nejvyšší v České republice. Je až čtyřicet metrů vysoká, ale teď v létě ji zakrývají stromy. Pokud chcete vidět skálu v celé kráse, zajeďte se podívat do Podskály v zimě. Nad skálou jsou vidět rodinné domky vesnice Skála. Všechno si můžete projít po značené přírodovědné stezce Chrastecka.

A možná narazíte na pozůstatky po poustevně, kterou si postavil ve stráni poustevník. Na pohlednicích z 20. století je poustevna ještě vidět. Uměl si vybrat, k prameni výborné vody to měl jen pár metrů.

Kostel v Podskále

Kostel svatého Jana Křtitele

Pokud se do Podskály vypravíte autem, dojedete až ke kostelu. Do kostela můžete nahlédnout přes mříž, uvnitř je hezky opravený. Zvenku by bohužel potřeboval nový kabát. Najdete tam i ceduli s rozpisem jednotlivých bohoslužeb.

Pokud raději jezdíte vlakem, můžete vystoupit na nádraží v Chrasti a dojít po vkusně vyvedené naučné stezce do Vrbatova Kostelce nebo obráceně.

Za studánkami putujeme celé léto. Klikněte do interaktivní mapy a podívejte se, kde jsou další:

autor: jsl
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.