Pramen řeky Svitavy střeží Pekelný kámen, svědek nešťastné lásky

Dnešní putování za studánkami začínáme na naučné stezce k pramenům řeky Svitavy. Stezka je dlouhá šest kilometrů a vede kolem dvou největších svitavských rybníků – Rosničky a Dolního rybníka. Má celkem patnáct zastavení. Nás zajímala zastávka číslo devět, oblast kolem prameniště řeky Svitavy.

K prameništi řeky Svitavy trefíte snadno díky informačním cedulím. Na té deváté si prohlédnete rostlinu s čertovským názvem. Jmenuje se ďáblík bahenní. A nemusíte ji prohlížet jen na tabuli, roste všude kolem.

„Každá řeka má svou pramennou oblast. I řeka Svitava má pramenů víc. Největší jsou Javornický a Lačnovský,“ říká přírodovědkyně Naděžda Gutzerová. A právě k Javornickému prameni vede naše cesta po úzké pěšině mezi mladými smrčky.

Javornický pramen

Je to menší tůně, nad kterou ční pískovcový kámen porostlý mechem. Nepředstavujte si ale pramen, který mohutně vyvěrá ze země. Hladina tůně je průzračně čistá a klidná.

Voda vyvěrá ze dna pramenné mísy. Podloží je pískovcové a jak je známo, pískovec dobře filtruje, takže voda je skutečně křišťálově čistá a láká k osvěžení.

Tůně s ďáblíkem bahenním

Pískovcový kámen nad Javornickým pramenem je plný různých nápisů, které tam vytesali turisté. Je tam dokonce i lebka a desítky monogramů. „Je to škoda, takhle to ničit. Bylo to ale běžné i za První republiky, a dokonce ještě dříve. Jak se říká, jména hloupých na všech sloupích,“ říká Naděžda Gutzerová.

Pověst o Pekelném kameni

S pískovcovým kamenem je spjata pověst o Jitce a Kunešovi. Jitka byla dcerou tamního rytíře a s Kunešem se do sebe zamilovali. Její otec ale lásce nepřál a chtěl Kuneše zabít. Jitka svého milého kryla a otec ji omylem proklál oštěpem. Kámen nad pramenem byl prý němým svědkem této tragédie.

Naučná stezka k pramenům řeky Svitavy

Pokud si chcete udělat příjemnou procházku, určitě se po naučné stezce k pramenům řeky Svitavy vydejte. V roce 2012 se rozšířila na patnáct zastavení. O lesích a rybnících v okolí Svitav se dozvíte mnoho zajímavého. Na jednotlivých zastaveních jsou připraveny interaktivní prvky pro děti.

Za studánkami putujeme celé léto. Klikněte do interaktivní mapy a podívejte se, kde jsou další:

autor: jsl
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.