Podvýživa není vyhublost. Pojmy malnutrice a kachexie vám vysvětlí MUDr. Kateřina Cajthamlová

29. červen 2016

V projektu 6+1 se věnujeme zlepšování životního stylu a našemu zdraví. Pět rozhlasových kolegů se snaží zdravě zhubnout a jeden zdravě přibrat. "Odborný dohled" nad nimi má doktorka Kateřina Cajthamlová.

Podvýživa není to, co nás většinou trápí.

Jedná se ve velkém množství případů o bílkovino-sacharidový tip podvýživy. Nejde o absolutní kalorickou podvýživu, ale o relativní živinovou podvýživu. A ta vzniká konzumací nekvalitního jídla.

Relativní živinová podvýživa se projevuje tím, že se tloustne kolem břicha. Nepomůže, když špatného jídla přidáme dvojnásobek. To se stav ještě zhorší.

Musíme vyřadit pamlsky a přidat živiny.Upozorňuje MUDr. Kateřina Cajthamlová

Podvýživa tohoto typu se nazývá malnutrice. Vyhublost se pak nazývá kachexie.

Bílkovino-sacharidového typu podvýživy se jen tak nezbavíme. Je zapotřebí si zapisovat stravu. Také si vážit jídlo a číst si složení potravin. A vyměnit bílé rohlíky za něco výživnějšího.

Čtěte také

Podvyživený může být i alkoholik, který má hubené končetiny a obrovské břicho. Ale i ten může mít nadváhu.

Podvýživa není vyhublost

Podvyživený může být i chlapeček z Afriky, který má veliké bříško, hubené končetiny a zvětšená játra.

To znamená, že on podvýživu zjistí jedině tím, když zdokumentuje svoji stravu. A tím také zjistí, co mu ve stravě přebývá a co v ní chybí.

MUDr. Kateřina Cajthamlová ve studiu Českého rozhlasu Hradec Králové
autoři: KLO , Kateřina Cajthamlová
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.