Podvýživa není vyhublost. Pojmy malnutrice a kachexie vám vysvětlí MUDr. Kateřina Cajthamlová
V projektu 6+1 se věnujeme zlepšování životního stylu a našemu zdraví. Pět rozhlasových kolegů se snaží zdravě zhubnout a jeden zdravě přibrat. "Odborný dohled" nad nimi má doktorka Kateřina Cajthamlová.
Podvýživa není to, co nás většinou trápí.
Jedná se ve velkém množství případů o bílkovino-sacharidový tip podvýživy. Nejde o absolutní kalorickou podvýživu, ale o relativní živinovou podvýživu. A ta vzniká konzumací nekvalitního jídla.
Relativní živinová podvýživa se projevuje tím, že se tloustne kolem břicha. Nepomůže, když špatného jídla přidáme dvojnásobek. To se stav ještě zhorší.
Musíme vyřadit pamlsky a přidat živiny.Upozorňuje MUDr. Kateřina Cajthamlová
Podvýživa tohoto typu se nazývá malnutrice. Vyhublost se pak nazývá kachexie.
Bílkovino-sacharidového typu podvýživy se jen tak nezbavíme. Je zapotřebí si zapisovat stravu. Také si vážit jídlo a číst si složení potravin. A vyměnit bílé rohlíky za něco výživnějšího.
Podvyživený může být i alkoholik, který má hubené končetiny a obrovské břicho. Ale i ten může mít nadváhu.
Podvyživený může být i chlapeček z Afriky, který má veliké bříško, hubené končetiny a zvětšená játra.
To znamená, že on podvýživu zjistí jedině tím, když zdokumentuje svoji stravu. A tím také zjistí, co mu ve stravě přebývá a co v ní chybí.
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!
Jan Rosák, moderátor
Slovo nad zlato
Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.