Poklad století. Soubor mincí z Chýště bude mít expozici, vyšla i výpravná kniha

19. září 2020

Více než tisíc let byly stříbrné denáry ukryté pod zemí. Kdo a proč je v krajině poblíž dnešní Chýště na Pardubicku zakopal, to už nezjistíme. Každopádně jde o výjimečný soubor, a to v evropském měřítku. 

K objevu denárového pokladu, souboru mincí z konce 10. století, došlo v roce 2015. Náhodný nálezce na mince narazil na poli poblíž Chýště na Pardubicku. Depot obsahoval 1669 mincí a mincovních zlomků. Část z nich byla ještě uchována v původní hliněné nádobě.

V roce 2016 archeologové prozkoumali místo nálezu

Všechny mince se ale nenašly najednou. První objevený soubor, který nálezce odevzdal do sbírek Východočeského muzea, zahrnoval 780 kusů denárů. Pro archeology to byla výzva. Lokalitu začali podrobně prozkoumávat detektory kovů. A ze země vyzvedli téměř další tisícovku mincí.

Poklad v knižní podobě

Hlavním autorem nové, velkorysé obrazové publikace o mincovním pokladu z Chýště je numismatik Jiří Lukas. Ten byl zároveň vůbec prvním odborníkem, který v polovině srpna 2015 mince spatřil, tehdy ještě na fotografiích. „Bylo to velmi dobrodružné, uvědomil jsem si, že se jedná o mince mimořádného významu, které jsou součástí nějakého většího celku,“ vzpomíná Jiří Lukas.

„Mince spadají do období 991 až 999, nejmladší z nich byly raženy ještě před smrtí českého knížete Boleslava II. v roce 999. Mince byly ve velmi dobrém stavu, což znamená, že pravděpodobně vůbec nebyly v oběhu,“ vysvětluje Jiří Lukas.

První české slovo

Rozhodně není bez zajímavosti, že na jedné z mincí pokladu z Chýště najdeme vůbec první zaznamenané české slovo v písemné podobě. „Je to na denáru typu ruka – kaplice, na minci  ražené v mincovně na Vyšehradě. To slovo je „Bože“. Odpovídá to latinskému Deus, které je uvedeno na denárech stejného typu z pražské mincovny, ražených ve stejné době,“ dodává numismatik Jiří Lukas.

Různé typy ražby denárů z pokladu v Chýšti

Denárový poklad z Chýště je majetkem Pardubického kraje, který nálezce odměnil dvěma miliony korun. Pro návštěvníky Východočeského muzea v Pardubicích se v současnosti připravuje stálá expozice numismatiky v suterénních prostorách pardubického zámku. Návštěvníci tam poklad z Chýště uvidí téměř v celém jeho rozsahu.   

autor: BRA
Spustit audio

Související