Polévka je grunt a nikdy neuvaříte dvakrát stejnou. Zkuste exotickou mexickou fazolovou s chilli

Dnes si připravíme tzv. „obědovou polévku". Tak většinou doma říkáme hustým polévkám, které směle s kouskem pečiva nahradí vydatný oběd. Mezi nejoblíbenější patří například gulášová, fazolová, dýňová, rajčatová a třeba i čočková.

Ingredience
  • 300 g červených fazolí
  • 1 plechovka sekaných rajčat
  • 1 červená paprika
  • 1 mrkev
  • 1 cibule
  • 2 stroužky česneku
  • 1 chilli paprička
  • 1 kelímek zakysané smetany
  • 1 lžička sušeného oregana
  • 1 lžička římského kmínu
  • sůl
  • pepř

V průběhu let se změnily názory odborníků na spoustu potravin. Některé dříve doporučované jsou dnes diskutabilní a naopak. S vědeckým výzkumem se také zpřesnily hodnoty zastoupení vitamínů a minerálů v různých potravinách.

Ovšem jedním z mála jídel, které dříve i dnes vévodí zdravému jídelníčku, zůstávají polévky.

Nakonec i naše babičky a prababičky dobře věděly - že „polévka je grunt". Dobře to věděly, často to říkaly a my tuhle větu říkáme často také.

Je to totiž pravda - dobrá polévka je prostě základ! Naši předkové to věděli lépe než my, a tak si polévku dopřávali každý den.

Postup:

Den předem namočíme fazole do vody. Vodu na namáčení poté slijeme a fazole uvaříme doměkka v osolené vodě.
Česnek i cibuli oloupeme a nakrájíme nadrobno. Papriku i mrkev očistíme a nakrájíme na kostičky. Chilli papričku nakrájíme na tenké plátky.
Olej rozehřejeme a necháme na něm zesklovatět cibuli s česnekem. Přidáme mrkev, papriku, chilli papričku a krátce osmahneme. Okořeníme oreganem a římským kmínem, dosolíme.
Přidáme rajčata, fazole i s vodou, ve které se uvařily, a povaříme spolu asi 10 minut. Dochutíme solí a pepřem. Podáváme v talířích se zakysanou smetanou.

Makrobiotici, kteří mají polévku ve svém každodenním jídelníčku, ji velmi cení pro to, že organizmus zahřívá, uvolní, dodá mu potřebnou energii a cenné minerální látky i vitamíny na celý den. I oni ji nejednou servírují na svůj stůl již zrána jako zdravou a dobrou snídani.

autor: KAB

Související

Nejnovější recepty

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Historická detektivka z doby, kdy byl hrad Zlenice novostavbou. Radovan Šimáček jako průkopník žánru časově předběhl i Agathu Christie!

Vladimír Kroc, moderátor

Zločin na Zlenicích hradě

Zločin na Zlenicích hradě

Koupit

Šlechtici, kteří se sešli na Zlenicích, aby urovnali spory vzniklé za vlády Jana Lucemburského, se nepohodnou. Poté, co je jejich hostitel, pan Oldřich ze Zlenic, rafinovaně zavražděn, tudíž padá podezření na každého z nich. Neunikne mu ani syn zlenického pána Jan, jemuž nezbývá než doufat, že jeho přítel Petr Ptáček celou záhadu rozluští...