Polévka je grunt a nikdy neuvaříte dvakrát stejnou. Zkuste exotickou mexickou fazolovou s chilli

Dnes si připravíme tzv. „obědovou polévku". Tak většinou doma říkáme hustým polévkám, které směle s kouskem pečiva nahradí vydatný oběd. Mezi nejoblíbenější patří například gulášová, fazolová, dýňová, rajčatová a třeba i čočková.

Ingredience
  • 300 g červených fazolí
  • 1 plechovka sekaných rajčat
  • 1 červená paprika
  • 1 mrkev
  • 1 cibule
  • 2 stroužky česneku
  • 1 chilli paprička
  • 1 kelímek zakysané smetany
  • 1 lžička sušeného oregana
  • 1 lžička římského kmínu
  • sůl
  • pepř

V průběhu let se změnily názory odborníků na spoustu potravin. Některé dříve doporučované jsou dnes diskutabilní a naopak. S vědeckým výzkumem se také zpřesnily hodnoty zastoupení vitamínů a minerálů v různých potravinách.

Ovšem jedním z mála jídel, které dříve i dnes vévodí zdravému jídelníčku, zůstávají polévky.

Nakonec i naše babičky a prababičky dobře věděly - že „polévka je grunt". Dobře to věděly, často to říkaly a my tuhle větu říkáme často také.

Je to totiž pravda - dobrá polévka je prostě základ! Naši předkové to věděli lépe než my, a tak si polévku dopřávali každý den.

Postup:

Den předem namočíme fazole do vody. Vodu na namáčení poté slijeme a fazole uvaříme doměkka v osolené vodě.
Česnek i cibuli oloupeme a nakrájíme nadrobno. Papriku i mrkev očistíme a nakrájíme na kostičky. Chilli papričku nakrájíme na tenké plátky.
Olej rozehřejeme a necháme na něm zesklovatět cibuli s česnekem. Přidáme mrkev, papriku, chilli papričku a krátce osmahneme. Okořeníme oreganem a římským kmínem, dosolíme.
Přidáme rajčata, fazole i s vodou, ve které se uvařily, a povaříme spolu asi 10 minut. Dochutíme solí a pepřem. Podáváme v talířích se zakysanou smetanou.

Makrobiotici, kteří mají polévku ve svém každodenním jídelníčku, ji velmi cení pro to, že organizmus zahřívá, uvolní, dodá mu potřebnou energii a cenné minerální látky i vitamíny na celý den. I oni ji nejednou servírují na svůj stůl již zrána jako zdravou a dobrou snídani.

autor: KAB

Související

Nejnovější recepty

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Hurvínek? A od Nepila? Teda taťuldo, to zírám...

Jan Kovařík, moderátor Českého rozhlasu Dvojka

hurvinek.jpg

3 x Hurvínkovy příhody

Koupit

„Raději malé uměníčko dobře, nežli velké špatně.“ Josef Skupa, zakladatel Divadla Spejbla a Hurvínka