Český chřest - pochoutka králů a císařů. Udělejte si úžasnou chřestovou polévku s parmezánem

Chřest se v českých zemích pěstoval už před více než sto lety. Za první republiky jsme ho vyváželi do celé Evropy. Po válce bylo jeho pěstování úplně zrušeno - jedni říkají, že prý šlo v očích minulého režimu o maloburžoazní přežitek, druzí, že bylo po válce potřeba nakrmit vyhladovělé a zbídačené lidi. A k tomu se náročný chřest, určený pouze pro smetánku, nehodil.

Chřest je lahůdková zelenina, které se někdy říká královská. Údajně má afrodiziakální účinky.

Ingredience
  • 1 svazek zeleného chřestu
  • 1 l kuřecího vývaru
  • 2 brambory
  • 2 lžíce másla
  • 1 cibule
  • 2 stroužky česneku
  • sůl
  • pepř
  • šťáva z půlky citronu
  • 75 g strouhaného parmazánu
  • 150 ml 33 % smetany ke šlehání

Pěstování chřěstu je oproti jiným zeleninám poměrně náročné. Než začnou pole plodit, trvá to tři roky. Výhonky rostou v sezoně (půlka dubna až konec června) z nahrnutých záhonů, takzvaných hrobů, a to několik centimetrů za den. Hroby musejí být zakryty plachtami, které regulují teplotu hlíny.

Existuje bílý a zelený chřest. Neznamená to ale, že jsou to odlišné odrůdy (v tom se často chybuje). Bílý vyrůstá přikrytý hlínou a nedochází u něj k fotosyntéze. Zelený chřest přikrytý hlínou není.

Nejlepší je jíst chřest do 48 hodin po sklizni. Proto mají Češi s chřestem často negativní zkušenosti. V obchodech bývá k dostání často chřest dovezený z jihu Evropy nebo Ameriky. Je pak starý, vyschlý a dřevnatý. Čerstvý chřest nesmí mít ovadlé růžičky. Bílý chřest musí hlasitě puknout při přelomení „vejpůl“.

Tak dobrou chuť!

Postup:
Chřest očistěte, nakrájejte na špalíčky a zahřejte v hrnci na másle.
Přidejte nahrubo nakrájenou cibuli, kostičky brambor, plátky česneku a vše krátce opečte.
Do hrnce nalijte vývar a polévku 15 minut povařte.
Přilijte smetanu, šťávu z citronu, sůl a pepř a základ rozmixujte na hladký krém.

Chřest je výborným a nízkokalorickým zdrojem draslíku. Příznivě ovlivňuje sliznice, zlepšuje imunitu, blahodárně působí na nervovou soustavu a posiluje paměť.

Příznivě působí na pleť, vlasy, nehty, klouby, pomáhá spalovat tuky, čistí krev, povzbuzuje hormony, které nám navozují pocit radosti a štěstí, dokáže navodit hluboký spánek a působí též jako afrodisiakum.

autor: KAB

Související

Nejnovější recepty

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.