Policie obvinila dalších osm lidí kvůli opravám hřebčína Kladruby

25. listopad 2014

Kvůli zakázce na opravu kladrubského hřebčína policie stíhá dalších osm lidí. Seznam obviněných rozšířili vyšetřovatelé už potřetí, celkově na něm figuruje osmnáct jmen. V Kladrubech nad Labem zasahoval Útvar pro odhalování organizovaného zločinu na konci května loňského roku.

Několik manažerů stavebních firem i lidí z hřebčína podezřívá z pletichy při zadávání veřejné zakázky a z pokusu poškození finančních zájmů Evropské unie.

Nových je pět jmen, ostatní už trestnímu stíhání čelí, upřesňuje Adam Borgula z Vrchního státního zastupitelství v Praze: „V tomhle případě osm osob, z nichž tři již v této věci obviněny byly. Vyšetřování určitě pokračuje dál.“

Mezi původně obviněnými jsou manažeři stavebních firem Enteria, Geosan Group, Strabag nebo Metrostav. Policie ani státní zastupitelství jména obviněných nezveřejnily.

Vyšetřování v Kladrubech mělo dopad i na pozastavení evropské dotace 43 milionů korun, kterou dostala společnost Homa holding na modernizaci hotelu Bohemia v Chrudimi. Ten opravoval Metrostav, rovněž vyšetřovaný v souvislosti s hřebčínem. Práce se zastavily a dosud nebyly obnoveny. Homa holding od smlouvy na poskytnutí dotace odstoupil a později jej majitel i s hotelem prodal jiné firmě.

autor: kop | zdroj: ČTK
Spustit audio