Polovina lidí z Mělic a Lohenic nechce nový most přes Labe

11. srpen 2017

Přes 180 lidí obyvatel Mělic a Lohenic u Přelouče podepsalo petici proti stavbě nového mostu přes Labe. Nahradit má starý vojenský, který je podle Ředitelství vodních cest překážkou pro budoucí splavnění řeky do nedalekých Pardubic.

Mnozí se ale bojí toho, že nový most, opatřený dvěma jízdními pruhy, přivede na místní cesty nejen víc aut, ale taky kamiony. „My ty domy máme blízko u silnice, nejsou tady chodníky, lidé se bojí o svůj majetek a svoje zdraví,“ říká předseda osadního výboru obce Mělice Aleš Kouba.

„Nám chybí to, že by ve stavebním povolení bylo, že je most s omezením tonáže. Tak bychom věděli, že jsme trochu chránění, že by se sem ta kamionová doprava nemohla dostat.“

Čtěte také

Stavební povolení ale podle Kouby žádné takové omezení pro nosnost mostu neobsahuje a to je hlavní důvod, proč se místní bojí, že jim kolem domů budou burácet nákladní auta, která si tudy budou zkracovat cestu směrem na Lázně Bohdaneč.

Stavba se má rozjet v příštím roce, investor Ředitelství vodních cest tvrdí, že po dokončení přejde nový most pod Pardubický kraj. „Bude krajským mostem, protože to je silnice III. třídy,“ potvrdil mluvčí úřadu Jan Bukovský.

Most přes Labe ve Valech

Pardubický kraj o odporu místních vůči plánované stavbě ví, omezit vjezd kamionů na budoucí most z Valů do Mělic ale zatím neplánuje, řekl krajský radní zodpovědný za dopravu Michal Kortyš z ODS. „Samozřejmě vnímáme i to, že kamionová doprava, která tam bude jezdit přes most a potažmo pod viaduktem, který tam taky budeme prohlubovat, budou mít lidi obavu, že se tam zvýší doprava.“

Čtěte také

Kortyš říká, že podle odborníků se provoz nezvýší. Trasa prý nepřináší žádnou výhodu zkrácení cesty při cestě na dálnici nebo na příjezd na silnice I. třídy. Pokud by se ukázalo, že se tam navýší doprava a bude tam požadavek, tak už dneska umíme tu dopravu omezit.

Nový most z Valů do Mělic má nahradit tzv. Baily Bridge, unikátní most spojenců vybudovaný v Mělicích pár let po válce. Ten je příliš úzký, stojí na několika pilířích a podle úřadů brání lodím v plavbě po Labi.

autor: wol
Spustit audio