Pomozme dostat postiženou Jaroslavu z Kyjeva do Česka, prosí pardubická farářka

27. únor 2022 08:28, aktualizováno

Kvůli válce a ruské agresi uteklo z Ukrajiny už na 150 tisíc lidí. Ne všichni ale mají takové štěstí, že se mohou za hranice dostat. Například rodina Žuňových žije v hlavním městě Kyjevě i s těžce postiženou devítiletou dcerou Jaroslavou, která se bez pomoci sama nikam nedostane. Nedostupné jsou léky i potřebná lékařská péče.

„Jaroslava bere troje léky. Jedny má už jen tak na měsíc, možná měsíc a půl. Další dvoje ještě má na několik měsíců,“ říká maminka Jaroslavy Olga Žuň. Sehnat teď v Kyjevě potřebné léky navíc není skoro možné.

Lékárny i polikliniky v okolí jsou zavřené. „Některé obchody jsou otevřené, některé zavřené, v bankomatech nejsou peníze. Někde se ještě dá platit kartou, ale většinou chtějí hotovost. Zavřená je poliklinika i lékárny,“ dodává paní Olga.

Bez auta nikam

Během našeho hovoru (v sobotu večer) je doma s mladším synem Kirilem, otec Alexandr s postiženou Jaroslavou jsou v krytu. „Jaroslava je zatím v pořádku. Mám naději, že jí vlastně ani moc nedochází, co se kolem děje,“ uzavírá paní Olga.

Jaroslava Žuňová a její otec

Největším problémem je, že rodina nemá auto a Jaroslava se bez pomoci nikam nedostane, ani do krytu, říká rodinný přítel Valentin Jančík, který je původem také z Ukrajiny, ale žije v Pardubicích. „Postižení jsou následky hyperinzulinismu, to je velmi vzácná nemoc. Trpí dětskou mozkovou obrnou a ještě spoustou dalších diagnóz. Je zcela závislá na svých rodičích,“ říká Valentin Jančík.

Rodinu dlouhodobě podporuje pardubický evangelický sbor. Kdyby se jim podařilo se dostat do Čech, tak by tady měli ubytování a vše zajištěné,  říká pardubická farářka Hana Ducho: „Já jsem to Valentinovi hned volala, že mám pro ně bydlení, ale on říkal, že Kyjev je úplně odtržený a není jak se z něj dostat. Takže z naší strany je tady všechno nachystané, ale teď chybí ten zázrak, aby se dostali z Kyjeva sem.“

Šťastná tečka?

Bezprostředně po odvysílání reportáže Českým rozhlasem se Haně Ducho ozvala humanitární organizace, která by se o převoz těžce postižené Jaroslavy z Kyjeva do Čech mohla postarat.

autor: Josef Ženatý
Spustit audio

Související