Popovídat si s gorilou horskou není nemožné. Ale jen hodinu a pouze v Ugandě

23. únor 2023

Největším turistickým lákadlem Ugandy je setkání tváří v tvář se vzácnými gorilami horskými. Do národního parku, který tam vznikl na jejich záchranu, se dostane jedna osmičlenná skupina denně. Na pozorování horských goril má maximálně hodinu. Vstupenka je velmi drahá, přesto je těžké ji sehnat. Cestovatel Vladimír Lemberk navštívil Ugandu už pošesté. Se svými čerstvými zážitky se podělil v Radioporadně Českého rozhlasu Pardubice.

„Gorily horské žijí divoce v národním parku, který byl v Ugandě založen v roce 1991 jako jediná možnost, jak je zachránit. Horským gorilám totiž hrozilo vyhynutí. V kritické době jich bylo kolem tří set padesáti, dnes už je krize zažehnaná, je jich více než tisíc. Být s nimi v kontaktu je skutečně zážitek,“ líčí Vladimír Lemberk.

Žijí divoce, ale lidi tolerují

Východní Afrika je známá svými safari, kam se jezdí za divokými zvířaty. Ale Uganda je mimořádná tím, že má na hranicích s Kongem a Rwandou vysoké horské pásmo, které je zarostlé pralesem. A tam – na jediném místě na světě – žijí horské gorily, což je poddruh gorily východní. Světová organizace pro ochranu přírody zvolila v národním parku zvláštní strategii na ochranu goril. Naučila některé gorilí rodiny tolerovat lidi.

„Lidé se skutečně dostanou do bezprostřední blízkosti goril, což je neskutečný zážitek, o který je obrovský zájem. Horské gorily jsou také největším zdrojem příjmů pro státní rozpočet. Vstupenka, která vás opravňuje k šedesáti minutám stráveným v pralese, stojí 1500 dolarů. A živí to spoustu domorodých lidí, kteří se starají o servis pro turisty. Je to velká deviza,“ vysvětluje cestovatel.

Chytne vás za malíček

Stojí ta hodina se vzácnými gorilami za to? Proč tam lidé z celého světa jezdí, a je kumšt sehnat na určité datum drahou vstupenku?

„Jsou to prostě zážitky, které  nikde jinde na světě nenajdete. Horské gorily jsou zvířata divoká, přitom ale lidem velmi blízká. Mají podobnou mimiku a gesta. Pozorovat starého samce, který si jde po obědě lehnout jako klasický český pivař, to je neuvěřitelný zážitek. Z těch šesti návštěv mám dojem, že si to gorily užívají stejně jako my lidi. Mám ty rodiny pojmenované. A u Nováků se mi teď stalo, že když jsem po hodině odcházel od jedné samice, se kterou jsem si povídal, tak jsem viděl v jejích očích smutek. Opravdu jí bylo líto, že odcházím,“ popisuje Vladimír Lemberk.

V Ugandě vybudovali Češi nemocnici. Poslechněte si, proč Vladimír Lemberk doporučuje nemocnici podpořit.

Spustit audio

Související