Potštejnsko: Chamaré je všude kolem vás

1. listopad 2015

Kdo pobořil dva hrady nad Potštejnem, když hledal poklad? Kdo tu postavil honosný barokní zámek? A kdo v jeho parku vysázel morušovníky, aby měl potravu pro bource, který mu pak v údolí Divoké Orlice dělal hedvábí? Jan Antonín Harbuval Chamaré. Ať už poklad našel, či ne, Potštejn navždy změnil.

Hrad nad Potštejnem je vidět z daleka a je nejčastějším cílem turistů. Obec má ale v samé blízkosti, ještě jeden hrad – Velešov. Dostanete se k němu po naučné stezce, ale kromě krásných vyhlídek už toho z hradního komplexu moc k vidění není.

Hrabě Chamaré hledal poklad po loupeživém rytíři Mikulášovi a hrad Potštejn přitom zcela pobořil. „Ať už byl úspěšný, či nikoliv,“ říká starosta Potštejna Petr Dostál, „pokračoval pak hledáním templářského pokladu na protějším kopci, na Velešově.“ Hledání pokladu zdokonalil stavbou lanovky, která svážela z vrchu odbouraný kámen. Dnes je z ní patrný jen zářez ve svahu, kudy vozíky jezdily. Přesto má status technické památky.

Chamaré na mincích

Hrabě byl nadšený balónovým létáním. Jeho horkovzdušný balón najdete i na pamětních mincích, které se razí na hradě Potštejně. Celý proces výroby mincí vám ukáže umělecký kovář Daniel Januš. Ten postavil svůj originální razící stroj podle nedokončených plánů Leonarda da Vinci. „Byl to rok experimentování a piplavé práce.“ hodnotí své dílo Daniel Januš. „Ale pustil jsem ho z dílny až ve chvíli, kdy jsem byl úplně spokojen.“

Mincovna na hradě Potštejn

Chamaré na zámku

Hrabě Chamaré koupil potštejnské panství v roce 1746 a zámku dal současnou pozdně barokní podobu. „Zámek stojí na místě bývalého poplužního dvora.“ Říká jeho současný majitel Zdeněk Nováček. „Pod starými sklepy je ještě další patro zasypané sutí.“ Všechna tajemství tedy ještě nejsou odhalena.

Manželé Nováčkovi vlastní zámek 11 let a po částečných opravách jej zpřístupnili veřejnosti. K zámku patří rozlehlý park s růžovou zahradou a barokní kašnou. Hned za zdí najdete vzrostlé stromy moruší. Ty zde nechal hrabě Chamaré vysázet ne kvůli sladkým plodům, ale pro jejich listí. Hrabě obchodoval s plátnem, ale lákaly ho vzácnější materiály, například hedvábí. A listy moruší jsou jedinou stravou brouka bource morušového, jehož larvy jsou ze surového hedvábí. Hrabě nechal ze svého hedvábí ušít horkovzdušný balón a vypustil ho nad Potštejn.

Zámek v Potštejně

Zámek v sezóně nabízí veřejnosti prohlídku interiérů, celoročně pak návštěvu parku.

Chamaré ve sklepení

Zámek je orientován na děti. Pro ty mladší má připravenou prohlídku nazvanou Pohádkov, pro ty starší a odvážnější pak sklepení Bubákov. To je originální strašidelná prohlídka, kdy se ve dvaceti minutách dozvíte historii hradu nad Potštejnem. Spletitým labyrintem v podzemí vás provede shrbený mnich v sutaně. A nebojte, budete se bát!

Chamaré v pivovaru

Jaké by to bylo podzámčí bez pivovaru. A přesto se tu sto let pivo nevařilo. Historická budova chátrala a obci sloužila jako sklad. Až přišli dva kamarádi, kteří se bavili vařením domácího piva. „Nás bavilo ochutnávat piva nová a experimentovat,“ vysvětluje první z nich Jiří Andrš, „tak jsme opravili starý potštejnský pivovar, abychom je mohli vařit ve větším.“

Druhým nadšencem je Jakub Sychra. Kromě každodenního vaření piva studuje poslední ročník „Podskalské“ (SPŠPT Praha). Pivovar tak už brzy bude mít skutečného sládka. Jejich pivo zdobí netradiční etikety, každá řada má vlastního robota z rukou brněnského kreslíře Dalibora Krcha. Všechny visí jako plakáty na zdech místní pivnice. „Hrabě pil s největší pravděpodobností svrchně kvašené pšeničné pivo.“ směje se sládek. „Takže naše pivo by mu určitě chutnalo.“

Sládek v potštejnském pivovaru

Chamaré všude kolem

Do Potštejna se můžete vydat v jakoukoliv roční dobu a vždy se vám tu bude líbit. Podél Divoké Orlice je vysázena lipová alej, projdete – li jí, dojdete až ke splavu a ke známému kempu Vochtánka, který se po dobu letních měsíců mění ve westernové městečko. Pokud přijedete na podzim, když už má hrad i zámek po sezóně, pak si dopřejte procházku po kopcích nad Potštejnem. Smíšené a bukové lesy vám sehrají fantastickou symfonii barev. S prvním sněhem, po dobu adventu a Vánoc, se opět otvírají zámecké brány s tematickými prohlídkami a koncerty.

A pokud po celou tu dobu nepotkáte hraběte Chamarého, zkuste místní cukrárnu. Býval prý na sladké!

autor: KSA
Spustit audio