Pozor na hřebíky! V Litomyšli označí významné budovy a místa

7. prosinec 2019

V některých ulicích Litomyšle a okolí na začátku příštího roku přibydou obří hřebíky. A ne ledajaké. Tamní městská galerie tak vyřeší označení některých významných budov a dalších míst ve městě a přilehlých obcích. Jejich seznam lidé najdou v nedávno vydaném architektonickém manuálu.

Hřebíky mají hrot dlouhý asi 30 centimetrů, který se celý zatluče do země, nejčastěji mezi dlažební kostky. Nahoře je velká hlavička, do které je laserem vypálený kód dané budovy nebo místa, který je i v architektonickém manuálu. Zároveň je na ní název manuálu a odkaz na webové stránky, kde ho lidé také najdou.

V manuálu lidé najdou celkem 7 naučných stezek po Litomyšli a nejbližším okolí a právě jednotlivá zastavení na nich budou označená hřebíky.

Sochy, budovy i nábřeží

Celkem bude umístěno okolo 140 hřebíků, například u budovy Městského úřadu, zahradnické školy, u bývalé aukční haly, na nábřeží řeky Loučné, ale i u některých bytových domů a své označení budou mít i vybrané rodinné domy, a to jak starší, tedy třeba chalupy, tak i nové, které jsou něčím zajímavé.

Hřebík má třiceticentimetrový hrot

Mimo to budou označena sportoviště, sochy, zelené plochy a další. Manuál zároveň navrhuje několik výletů na zajímavá místa v okolních obcích, jako je Dolní Újezd, Kozlov, Cerekvice nad Loučnou a další. I tam budou nové hřebíky.

Podle ředitelky městské galerie Martiny Zuzaňákové začnou umisťovat hřebíky hned na začátku roku a hotovo by mělo být do konce února, vše záleží na počasí.

V současné době také musí galerie opatřit zbylá povolení vlastníků pozemků, kde hřebíky budou, protože všechna ta místa nepatří jen městu, kraji nebo státu, ale i soukromým vlastníkům. Většina z nich už ale povolení podepsala.

Spustit audio

Související