Prázdninová škola hrou: 4 tipy nejen pro rodiče

25. červen 2018

O prázdninách si děti i učitelé potřebují vyčistit dokonale hlavu. Je čas na úplný restart. Neznamená to ale, že děti odložíme k počítači. Důležité je obyčejné popovídání si. A právě to v současných rodinách velmi chybí. Důležitou úlohu v tom mohou sehrát nejen rodiče, ale i prarodiče.

Rozhodně nemusíte s dětmi opakovat učivo s pracovním sešitem u pracovního stolu. Tady je pár bezbolestných tipů pro rodiče i prarodiče malých školáků. Dozvěděli jsme se od zástupkyně ředitelky na ZŠ Štefánikova Pardubice Petry Ryšavé:

  1. Čtěte s dětmi při cestování názvy obchodů, cedule s názvy vesnic, jídelní lístek v restauraci, nápisy ve vlaku, atd.
  2. Hrajte deskové nebo slovní hry, které rozvíjejí jazykové schopnosti nebo počítání a logické myšlení. Na trhu je nepřeberné množství her, ale výborné jsou i obyčejné karty nebo Člověče, nezlob se. Vůbec není od věci si třeba v autě zazpívat.
  3. Na tábor přibalte dětem dopisní papír a obálku, ať napíšou domů. Ať místo každodenního telefonování zkusí vypsat svoje pocity, to, co prožívají, jak se mají atd.
  4. Povídejte si s dětmi, a to nejen o prázdninách, o tom, co prožívají, jaké pocity při tom mají. Rodiče na druhou stranu mohou vyprávět o své práci tak, aby to dítě pochopilo. To se podle Petry Ryšavé v dnešní době nebezpečně vytrácí a podle toho pak vypadá i chabá slovní zásoba dětí.
Prázdninový výlet s dětmi

Správný učitel podle dětí

Děti na ZŠ Štefánikova daly dohromady metodou tzv. Sněhové koule osm nejdůležitějších vlastností, které by měl podle nich mít správný učitel. Tady je výsledek: spravedlivý, sympatický, laskavý, vtipný, vzdělaný, slušný, poctivý, přísný.

„Trochu mě překvapila ta přísnost, je z toho patrné, že děti skutečně potřebují znát svoje hranice a mantinely, pak jsou spokojené. Výchova typu dělej si, co chceš, nefunguje,“ uzavírá učitelka Petra Ryšavá.

Nakopněte svoji školu

Kterým směrem by mělo jít naše školství? Pracovní seminář plný různých nápadů s názvem Nakopněte svoji školu inspiroval i zástupkyni Základní školy Štefánikova Pardubice Petru Ryšavou. Odnesla si z něj důležité myšlenky, o které se podělila v naší Radioporadně.

Dítě koníčky nepotřebuje, do 6 let jsou nejdůležitější rodiče

Pozornost rodičů je pro dítě důležitá stejně jako hodnoty, které od nich přebírá

Vychovat zodpovědné a sebevědomé dítě s vlastním názorem by chtěl každý rodič. Jde o to, co všechno jsme pro to ochotni udělat. Navíc mnozí dědíme výchovné metody našich matek a otců, které ne vždy jsou správné.

Vzděláváme děti v době technické revoluce, nevíme, co jednou budou dělat, ale morální hodnoty by měly přetrvat i dobu počítačovou. Proto jsou důležité nejen vědomosti, ale i dobré vychování s respektem ke druhému člověku, spolupráce a snaha najít společnou řeč.

„V naší škole dáváme nejen zpětnou vazbu dětem tím, že je známkujeme, ale chceme, aby měly dobré vztahy mezi sebou. Učíme děti vnímat to, co prožívá ten druhý. A netrestáme za chyby. Chyby jsou v životě velmi důležité, protože nás posouvají dál a díky nim se učíme,“ uzavírá Petra Ryšavá.

Spustit audio

Související