Přebornice první pomoci ovládly mezinárodní soutěž. Na dívky z Chrudimi byla krátká i bouřka

18. prosinec 2023

Pardubický kraj znovu předal ocenění talentovaným žákům základních a středních škol. Mladých talentů je letos přes 30. Jde o lidi, kteří si vedli skvěle v soutěžích, pracovali na zajímavých projektech anebo dosáhli úspěchů v různých oblastech.

Tým ze Střední školy zdravotnické a sociální Chrudim se během dvoudenní soutěže v první pomoci s mezinárodní účastí musel vyrovnávat taky s počasím. „Zažily jsme velkou bouřku s větrem. Na chvíli se dokonce musela i soutěž přerušit. Došlo tam k padání stromů přímo na stanovištích. Všichni se utíkali schovat. Když to trochu ustoupilo, zvládly jsme to dokončit,“ popsala kapitánka Tina Pražanová.

Rozhodl myslivec pod parou

Role kapitánky je prý svým způsobem fajn, ale zároveň je obtížné udržet v týmu dobrou náladu, když se třeba něco nepovede. „Na posledním stanovišti jsme měly opilého myslivce. Tina zavelela, že nesmíme jít do terénu, máme se schovat za strom. Dostali jsme plný počet bodů. Jiné týmy to neudělaly,“ vzpomínaly Eliška Čečetková, Barbora Boháčová a Sára Navrátilová.

Čtěte také

Studentky si všimly, že téma první pomoci je dnes rozšířené třeba i díky záchranáři Marku Dvořákovi, který se mu na sociálních sítích velmi věnuje. Podle nich se člověk v tomto ohledu může pořád zlepšovat a nikdy si nemůže být stoprocentně jistý, že první pomoc ovládá perfektně.

Dívky se dnes snaží předávat povědomí o první pomoci ve školách, účastní se i akcí Českého červeného kříže. A za úspěch v soutěži převzaly jedno z ocenění Mladý talent Pardubického kraje.

autor: Jakub Malý
Spustit audio

Související