Před heřmánkem smekni, před bezinkou klekni. V květnu je pravý čas na sběr květů

20. květen 2024

Před heřmánkem smekni, před bezinkou klekni. Pod známé rčení se s chutí podepisuje i bylinkářka Radka Svatošová. Právě teď v květnu kvetou obě tyto ceněné léčivky. Jak je sbírat a jak prospějí našemu zdraví?

„Černý bez mnohdy roste jako plevel na nehezkých místech, přitom je to jedna z nejcennějších léčivek. V minulosti si ho lidé vysazovali k domům nebo k místům s hospodářskými zvířaty, aby je ochránil. A já se přimlouvám i dnes za to, aby se tento krásný keř více vysazoval na zahradách,“ říká bylinkářka Svatošová, která jde sama příkladem.

Jak si nesplést heřmánek se rmenem

Heřmánek pravý je další bylinou, kterou naši předkové hojně sušili, aby jim v zimě dodal sílu odolat nemocem. „Na bylinkových seminářích mají často lidé problém rozeznat heřmánek od rmenu. Nejsnadnější pro určení je, když kvítek rozloupneme. Heřmánek je uvnitř dutý, rmen plný. Celkově je heřmánek také jemnější a má typickou vůni. Má i více zakulacené jazýčkové bílé květy. Chce to nakoukat. A i kdybychom to spletli, nic se neděje, rmen nám neublíží,“ vysvětluje bylinkářka.

Heřmánek pravý sbíráme vždy v čisté lokalitě, roste většinou na krajích polí ve společnosti máků a chrp. Čerstvý můžeme přidávat do limonád a macerátů, výborný je sirup, možností je mnoho. Klasikou je sušení do zimních čajů, kdy nás může heřmánek svými léčivými účinky zachránit.

Květy bezu před použitím neoplachujte

Květy černého bezu sbírejte vždy na čistém místě bez výfukových plynů. „Před použitím nechte chvíli broučkům, aby vylezli, ale v žádném případě neoplachujte. Nejcennější je totiž pyl z bezových květů. Nesbírejte květy ani po dešti, raději počkejte, až zasvítí slunce a květy zase mají tu správnou sílu,“ radí Radka Svatošová.

Květy trhejte mimo silnice a město

Nejjednodušší variantou, jak zpracovat květy černého bezu, je vložit je do čisté vody, přidat citrón a med a nechat přes noc macerovat. Chuť takového lahodného nápoje vytaženého z chladničky nemá chybu. Trochu složitější je příprava šumivé limonády.

„Šumivá limonáda se připraví buďto tak, že se výše uvedený recept nechá pár dnů na teplejším místě, třeba na okně. Ale může se stát, že se místo šumivé limonády dočkáte octa. Proto raději využívám rychlejší a bezpečnější možnosti: přidávám kousíček klasického droždí.

Na litr vody dám tři až čtyři lžíce cukru, droždí jako nehet a květy černého bezu, co se vejde do nádoby, ale aby květy zůstaly ponořené. Pro chuť nezapomeňte na citrón. Zakryji tak, aby do nádoby mohl proniknout vzduch, to je proto, aby se nádoba příliš nenatlakovala. Nechám dva dny, pak scedím. Pozor, každý den promíchávám. Pokud chcete dosáhnout tzv. šampaňského, tak ve sklepě může ještě pár týdnů zrát,“ dodává bylinkářka Radka Svatošová.

Jaký fígl používá bylinkářka na smažené kosmatice? Poslechněte si v záznamu pořadu.

Spustit audio

Související