Předpověděl tornádo, teď může být Osobností Moravy. Šanci na titul má pět lidí

28. červenec 2022

Je to 1 200 let, co se objevila první písemná zmínka o Moravanech. Na slavné lidí spojené s touto částí republiky upozorňuje tradiční internetová anketa. Letošní hlasování trvá do půlky prosince.

Jde o 7. ročník pořádaný spolkem Moravská národní obec. „Uvědomili jsme si, že Morava ve své historii měla obrovské množství významných lidí. Letos si třeba připomínáme 200 let od narození významného přírodovědce, zakladatele genetiky a objevitele základních zákonů dědičnosti Johanna Gregora Mendela, který byl i opatem augustiniánského kláštera na Starém Brně. Takových osobností Morava měla víc – Komenský, fyzik Ernst Mach, šlechtic Karel starší ze Žerotína a další. Proto jsme anketu založili,“ říká za organizátory Stanislav Blažek.

Finálová sestava 2022

  • Milan Zahradník – etnolog, pracovník Městského kulturního střediska Kojetín, ve své obci Bezměrov obnovil po desítkách let zapomenuté tradice jako jízda králů anebo krojované hody
  • Michal Viktorýn – amatérský meteorolog a fotograf ze Strážovic u Kyjova, dva dny předem varoval před tornádem na Břeclavsku a Hodonínsku
  • Jakub Novotný – bývalý rektor Vysoké školy polytechnické Jihlava, vědecký pracovník, vydavatel, sportovec, muzikant
  • Pavel Novák mladší – syn zpěváka Pavla Nováka, hudebník
  • Ludvík Kavín – herec, režisér, dramaturg, scenárista a překladatel

Pro jednoho z pětice finalistů můžete hlasovat až do neděle 11. prosince 2022 na internetových stránkách ankety. Hlasujících je podle Blažka zatím víc než v předchozích letech.

Tečkou za loňským ročníkem Osobnost Moravy 2021 bude slavnostní předávání ocenění vítězům a nominovaným. Stane se součástí Dne za Moravu 17. září v Brně. Unikátní skleněnou trofej s moravskou orlicí převezmou dvacetinásobní mistři světa v kolové, bratři Jindřich a Jan Pospíšilovi. Druhý byl loni akademický malíř a restaurátor Radomír Surma a třetí svitavský rodák, historik Jiří Pernes.

autor: Jakub Malý
Spustit audio

Související