Přemnožené vydry mají na Loučné hody, rybářům chybí tisíce ryb

31. červenec 2019 10:20

Rybáři z Litomyšle se potýkají s větším množstvím dravců na řece Loučné. Jedním z nich je volavka, která díky nízké hladině pohodlně loví ryby ze vzduchu. Větší problémy ale dělají vydry říční.

Ryby doslova masakrují, zaženou je do určitého místa a tam je zaživa požírají. S některými si dokonce jen pohrají a odhodí je. Zraněné ryby pak uhynou na zaplísnění poškrábané kůže.

„Při nízkém stavu vody se obnažují pobřežní partie a ryby se nemají kam schovat. To umožňuje predátorům velice snadný lov,“ vysvětluje hospodář rybářského svazu Zdeněk Laštovica.

Vydra říční

Jde především o vydry. „Největším problémem v současné době je přemnožený stav vyder, to je prokazatelné, protože mizí všechny generační ryby do velikosti 15 centimetrů. Menší je moc nezajímají. To znamená, že nám likvidují veškerý generační materiál. Potom se obtížně shání ryby pro reprodukci na líheň nebo i na přirozenou reprodukci,“ říká Laštovica.

Jedna vydra = 300 kilo ryb

Vydra loví v noci, ve dne je podle hospodáře vidět jen když vychovává mláďata. Vzhledem k tomu, že vydra loví poměrně hlučně, lze ji v noci vysledovat podle šplouchání.  V úseku Cerekvice – Benátky je podle odhadu hospodáře minimálně osm jedinců a rozšiřují se dál.

Vydra má velkou spotřebu ryb, podle Laštovici je to 300 kilogramů ryb do roka, což představuje několik tisíc ryb.

Rybáři z Litomyšle plánují schůzi s ochránci přírody, kde se chtějí domluvit na odlovu alespoň části vyder, případně na jiném řešení, aby si řeka udržela normální stav rybí populace.

Spustit audio

Související