Přes 700 zaměstnanců pardubické nemocnice podepsalo petici za zvýšení mezd

14. listopad 2014

Zdravotní sestry pardubické nemocnice hromadně podepisují petici za zvýšení platů. Za necelý týden se k ní připojilo přes 700 lidí. Vyšší mzdu požadují i pro nelékařské pracovníky.

Navrhují růst zhruba o 5% a chtějí nové tabulky. Sestry měly dostat přidáno v roce 2012, ale to se nestalo a navíc platy klesly, říká Irena Brychnáčová.

"Dneska je to něco přes 23 tisíc, blíží se to k 24 tisícům, ale zažily jsme období, kdy to bylo 26. Takže je tam opravdu pokles. To nás velice mrzí, protože jsme podporovaly lékaře při tom memorandu s tím, že v druhé fázi bude navýšení u nás. A k tomu nedošlo."

Sestry údajně kvůli nízkým platům odchází a zbylé jsou přepracované, říká jedna z nich a také členka petičního výboru Jana Tichá.

"Můžete se podívat na stránky nemocnice, kde hledá zaměstnání pro cca 30 sester. Ten objem práce je velký, protože jak dochází k odlivu sester, tak samozřejmě ty co zůstávají, musí pracovat i za ně. A máme i obavy o pacienty a o kvalitu péče."

Ředitel: požadavky sester jsou oprávněné

Ředitel nemocnice Tomáš Gottvald řekl, že požadavky sester a dalších nelékařských pracovníků jsou oprávněné a bude s nimi jednat. Zatím ale čeká na novou úhradovou vyhlášku, podle které zdravotní pojišťovny budou proplácet péči v příštím roce a také mzdu zdravotníků. Proto zatím nechce spekulovat o tom, kolik by mohli zaměstnanci dostat přidáno.

Zároveň přiznal, že nedopustí, aby zvýšení mezd nemocnice ekonomicky ohrozilo. Růst platů o 5% ve všech nemocnicích by totiž stálo zhruba 100 miliónů korun.

K podpisové akci pardubických sester se chtějí přidat i další nemocnice v kraji.

Spustit audio