Přezout čtyřkolky, připravit Casyho. Horská služba v Orlických horách se chystá na zimu

25. září 2019

Jako každý podzim, i letos se horská služba připravuje na zimu. Přezouvá auta a čtyřkolky. Současně oprašuje zdravovědu a opakuje si metodické postupy.

Nesmí se zapomínat ani na zvířecí osazenstvo. V celé republice mají horští záchranáři 13 psů. Orlickým horám teď vládne nová posila a jmenuje se Casy. „V létě byl s námi na všech pátracích akcích. Tento německý ovčák má atestaci na plošné vyhledávání osob od ministerstva vnitra. V zimě ho připravujeme na lavinové akce, kdy se figurant zahrabe do sněhu a Casy hledá,“ vypráví náčelník Horské služby Orlických hor Josef Hepnar.

Casy vyčmuchal 15 letou dívku

Psí záchranář byl úspěšný také z kraje letošního léta, kdy byla horské službě v Orlických horách nahlášena pohřešovaná 15letá dívka. „Podle našich informací si jen tak vyšla na procházku, ale zabloudila. Spolu s dobrovolníky z řad místních obyvatel jsme tedy začali prohledávat místa, kde by se pravděpodobně mohla nacházet. Nakonec ji našel čtyřnohý kolega našeho psovoda, v pořádku, jen poněkud podchlazenou,“ řekl k tomuto pátrání Josef Hepnar.

Hledá se dobrovolník

Co se týká značení důležitých tras, nic se v letošním roce ani příštím nemění. Podle Josefa Hepnara ale obecně na horách chybí dobrovolníci značkaři a také posily, které by chtěly pracovat ve svém volnu u horské služby. „Dobrovolní členové bohužel stárnou a mladým se nechce pracovat, nebo pomáhat zadarmo. Jde o dobrovolnickou činnost, která zabírá hodně času a horkotěžko někoho v dnešní době seženeme.“

Parkování na Šerlichu

Na rozdíl od Krkonoš se Orlické hory s přetlakem turistů zatím nepotýkají a ani se to v budoucnu neočekává. Přesto by se mělo na některých místech vyřešit lepší parkování, jako třeba na Šerlichu.

„Od té doby, co se rozšířilo lyžařské středisko na polské straně hor v Zielenieci, lyžaři a běžkaři nemají se svými auty kde zaparkovat. Lidé nechávají auta na okraji silnice, kde je jednosměrný provoz. Jakmile tam někdo vjede, už se nedostane nazpátek a provoz se totálně zablokuje,“ vysvětluje Josef Hepnar. Samozřejmě v tu chvíli tady nemají sebemenší šanci projet ani složky integrovaného záchranného systému a to je špatně. Obec Deštné má snahu, vyřešit celou situaci a poskytnout další parkovací místa, ale podle náčelníka Hepnara je to běh na delší trať.

autor: Věra Říhová
Spustit audio

Související