Přezůvky s sebou. V Litomyšli půjdete za architekturou až domů

29. září 2021

Festival Den architektury nabízí na začátku října bohatý a zdarma přístupný program několika set akcí v desítkách měst po celé republice. Zve na výpravy za architekturou známou i neznámou, pěšky, na kole, vlakem, lodí a vždy s odborným výkladem.

„Na pátek chystáme procházky. Půjdeme veřejným prostorem a budeme si povídat o architektech, kteří známá místa kultivovali. Pak se půjdeme podívat do vily Klára, kterou město odkoupilo od Pardubického kraje.Jde o starou neorenesanční budovu z konce 19. století, kde byla až donedávna LDN. Teď je objekt prázdný a chystá se přestavba. Páteční program zakončíme v piaristickém kostele promítáním projekce Metropolia Jakuba Nepraše,“ říká ředitelka Městské galerie Litomyšl Martina Zuzaňáková.

Město v rukou dětí

Světový den architektury oslavuje ArchiMyšl. Její součástí je třeba sobotní projížďka autobusem s hlavní architektkou Litomyšle. Přímo v galerii připravují workshop pro děti. Zamyslí se nad tím, jak by mohla vypadat Litomyšl budoucnosti. Veřejnost zvou taky na prohlídky různých realizací. Akce se jmenuje Přezůvky s sebou. Zúčastní se jí majitelé objektů i architekti. A v neděli pak ve spolupráci s Knihovnou Václava Havla bude diskuze na téma Václav Havel, architektura a urbanismus.

Den architektury 2021 bude taky na dalších místech kraje. Třeba v Pardubicích ho můžete prožít v dětské perspektivě. Stačí dorazit v sobotu odpoledne k fontáně v Bubeníkových sadech. Na prázdné domy se soustředí program ve Vysokém Mýtě. Extra bonus připomene 150. výročí narození zakladatele moderní architektury Jana Kotěry. V Žamberku má být hlavním tématem rušná komunikace a její historie.

Paralelně se Dnem architektury běží letos podesáté i jeho sesterský festival Film a architektura.

autor: Jakub Malý
Spustit audio

Související