Přírodní koupaliště v Pardubickém kraji jsou čistá, horší se jen Rosnička a Hluboký

2. červenec 2022 05:52

V některých koupalištích v přírodě v Pardubickém kraji je mírně znečištěná voda. Hygienici zjistili vyšší obsah vodních mikroorganismů v rybníku Rosnička na Svitavsku. Horší průhlednost vody má také rybník Hluboký na Pardubicku.

V Rosničce podle posledních odběrů vzorků nálezy sinic a chlorofylu-a překračují limity prvního stupně hodnocení. Hygienici jej proto řadí na třetí stupeň z pěti. Koupání může u některých lidí způsobit zdravotní problémy, proto je lepší se po něm osprchovat.

Menší výhrady jsou k rybníku Hluboký. Vykazuje sníženou průhlednost vody, což je ale vzhledem k charakteru dna obvyklé. Voda je nezávadná a vhodná ke koupání, dlouhodobě je na druhém stupni z pěti.

V ostatních vodních nádržích je voda čistá. Lidé mohou bez obav zamířit k přehradě Seč na Chrudimsku, k oblíbeným písníkům Mělice a Březhrad na Pardubicku nebo k nádržím Konopáč na Chrudimsku či Březina na Svitavsku. Výsledky rozborů v přehradě Pastviny na Orlickoústecku a rybníku Dlouhý v témže okrese dnes kvůli výpadku sítě nejsou známé.

autor: pta | zdroj: ČTK
Spustit audio

Související