Tipy na víkend v Pardubickém kraji: Loutkářská Chrudim, letní kino v Pardubicích a koncert na Hedeči

1. červenec 2022

Kam o víkendu? Máme pro vás tipy na zajímavé výlety i akce. Přijďte se seznámit s prací lidových výrobců do Hlinska nebo Trstěnice, poslechněte si koncert v kralickém klášteře nebo zajděte na film do pardubického letního kina Rebel.

Speciální program bude v sobotu v památkové rezervaci Betlém v Hlinsku. Od 10 do 17 hodin tam návštěvníci uvidí práci lidových výrobců. Řemeslníci tam budou vyrábět krojové součástky, hudební nástroje, zpracovávat vlnu, len a další suroviny. V 11 hodin navíc v areálu začíná vernisáž výstavy Krásná práce.

Řemesla na Mikšíkově statku

Na ruční otesávání trámů, výrobu došků a šindele, pletení košíků a práci na hliněném mlatu se můžete přijít podívat v sobotu na Mikšíkův statek v Trstěnici u Litomyšle. Nejen děti si některá řemesla budou moct i vyzkoušet. Akce potrvá od 9 do 17 hodin.

Čtěte také

Chrudim plná loutek

Tento týden začal festival Loutkářská Chrudim. Až do středy tak po celém městě můžete navštívit nejrůznější představení. Třeba v sobotu bude v Divadle Karla Pippicha k vidění hra Jukebox nebo Siddhartova cesta. Další program najdete na stránkách www.loutkarskachrudim.cz.

Slavnost na Růžovém paloučku

Na připomínku nuceného odchodu českých bratří do exilu po bitvě na Bílé hoře bude v neděli slavnost na Růžovém paloučku u Újezdce nedaleko Litomyšle. Kromě různých projevů se můžete těšit také na hudební vystoupení dechového souboru Moravia Quintet nebo cimbálové muziky Zádruha. Slavnost začíná ve 14 hodin.

Duet v kralickém klášteře

Pěšina na Horu Matky Boží Hedeč

Klášterní hudební slavnosti můžete navštívit v neděli v Králíkách. Od 19 hodin v klášteře na Hedeči vystoupí česká violistka Jitka Hosprová a italský houslista Maurizio Sciarretta. Koncert potrvá zhruba hodinu.

Filmové večery v Pardubicích

Po celé léto můžete zdarma navštívit pardubické letní kino Rebel. Promítání začíná každý den ve 21:30 na pravém břehu Labe v areálu Za vodou. V sobotu tam návštěvníci uvidí akční drama Duna a v neděli film Batman. Program na další dny je na webových stránkách kina.

Spustit audio

Související

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.