Léto na pardubickém zámku: výstavy, divadla, kanóny i kryt civilní obrany

29. červen 2022

Východočeské muzeum v Pardubicích ladí prázdninový program. Co nabídne v červenci a v srpnu?  

V nových sálech pokračuje výstava Přivedli svět domů-Binkovi a Josef Gočár. Doplní je komentované prohlídky s kurátorkami, které jsou součástí obou rodin. A protože Binkovi vyráběli kůže, chystá se i workshop šití letních kožených sandálů. Výstava nabízí interaktivní koutky a je tak ideální pro rodiny s dětmi. „Máme otevřeno rok po rekonstrukci a součástí přestaveb bylo i vybudování stálých expozic skla a numizmatiky. K dispozici zůstávají expozice historie města a archeologie,“ dodává ředitel muzea Tomáš Libánek.

Prázdniny přepůlí láska

Fanoušky divadla potěší tradiční Pernštejnlove na konci července. Půjde o 7. ročník festivalu o lásce. Mnohem ostřejší to bude 3. srpna, kdy se má střílet z pernštejnských kanónů. „Bude to na počest 440. výročí úmrtí Vratislava z Pernštejna. V akci návštěvníci uvidí zbraně, které se na zámku v minulosti opravdu používaly. Děti bude čekat výroba meče, rytířský souboj, vystoupení sokolníka, ukázky palných zbraní, práce mečíře, platnéře a výroby koženého zboží.“

Čtěte také

Mimořádnou technickou památku představuje zámecký kryt civilní obrany. V sobotu 13. srpna tam Východočeské muzeum ve spolupráci s Military klubem Ostřešany pořádá Branný den. „Návštěvníky seznámíme zážitkovým způsobem s historií civilní obrany a studené války. Spolek pro ochranu obyvatel Rescueinfo nabídne aktuální informace o sirénách, tísňovém volání a evakuacích,“ říká vedoucí muzejního úseku prezentace a služeb Kateřina Procházková.

Zaujmout přes prázdniny může i Archeologické léto s vycházkou na hrad Strádov. Archeolog Jan Musil ukáže 16. července středověké pozůstatky hradu a návštěvníky provede po ruinách.

autor: Jakub Malý
Spustit audio

Související