Proti proudu: Chrudimkou, Ohebkou a Kamenicí

25. září 2016

Tři jména pro jednu řeku. A to řeku divokou. Z břehů se rozlévala každou chvíli a působila obrovské škody hospodářům, mlynářům i obyčejným lidem. Proto byly před sto lety postaveny dvě přehrady a na dolním toku vyhloubeno nové koryto s jezy a odlehčovacími rameny.

Největší škody páchala Chrudimka zjara, kdy se koryto tající řeky ucpávalo krami a voda se rozlévala do okolí. Takzvané ledochody byly děsivé nejen na pohled, lámající se tuny ledových bloků vydávaly příšerné zvuky, které byly slyšet velmi daleko.

Proto lidé hlavně ti na dolním toku zkrocení Chrudimky vítali. Při stavbě nového koryta byly zbudovány nové jezy. Na Vinici v prostorách dnešní takzvané Staré vojenské plovárny se při zemních pracích objevily základy velikého mlýna, který v těchto místech stál až do třicetileté války. Vyhořel během obléhání Pardubic a pak už nebyl nikdy obnoven.

Mlýny

Na Chrudimce v samé blízkosti Pardubic stály tři mlýny: v Nemošicích, Mněticích a Štětínem. Před Nemošickým mlýnem se koryto řeky rozdělilo do dvou a na vylehčovacím rameni byl postaven nový jez. Vzniklo tak nádherné přírodní koupaliště, které neztratilo své kouzlo ani v čase aquparků.

Nemošický jez je kouzelné místo pro plavce i neplavce

Přestože regulační práce na Chrudimce byly během války zastaveny, jez u nemošického mlýna byl postaven ve válečných letech. Pro nedostatek pracovních sil byli na stavbu přivezeni vězni z pardubické věznice a také židé.

Přehrady

Aby bylo jak a kde zachytit přívaly z jarních tání a letních bouří, postavily se na středním toku dvě přehrady, v Křižanovicích a v Seči. Tady už se ale Chrudimce říkalo Ohebka, podle meandrů, kterými se proplétala mezi kopci. Vodní nádrž Seč vznikla přehrazením řeky v úzkém údolí mezi hrady Oheb a Vildštejn. Žulové bloky vytvořily 42 metrů vysokou hráz a voda se rozlila do údolí na 7 kilometrech. Zatopila 4 mlýny, 4 pily, tírnu lnu a 11 stavení.

Ihned po napuštění se břehy nádrže začaly zaplňovat chatkami a plážemi, Seč se velmi rychle stala v kraji nejoblíbenějším místem pro letní odpočinek. Individuální i ten organizovaný. V šedesátých letech pak začaly vznikat kempy. Ten největší oslaví za dva roky padesát let své existence.

Sečská přehrada se skauty na ostrově v roce 1945

Po napuštění přehrady vznikl uprostřed malý ostrov, nezatopený zalesněný vrchol kopce. Dlouhá léta zde měli tábořiště vodní skauti. A natočilo se tu i několik filmů.

Kamenice

Řece Chrudimce se v Trhové Kamenici dříve říkalo Kamenice, podle kamenného brodu, který v městečku byl, než se postavil most. Kousek nad Kamenicí je v lese ukrytý starý zatopený lom. Žula se tam těžila do války a vozila se až do Vídně, postavena je z ní budova Rothschildovy banky a použita byla i při stavbě Vídeňské opery.

Lom nad Trhovou Kamenicí je skvělé místo pro přírodní koupání

Po válce se opuštěný lom samovolně zatopil a vzniklo nádherné místo v panenské přírodě. Lom je 30 metrů hluboký a pro svoji výjimečnou hloubku je oblíbeným místem pro potápěče i skokany do vody.

autor: KSA
Spustit audio