Prsa vypnout, břicho zastrčit? Fyzioterapeutka vyvrací mýtus o správném držení těla

28. únor 2022

Chrudimská fyzioterapeutka Vendula Vrbová řeší u svých klientů hlavně bolesti krční a bederní páteře. Může za to velmi často vadné držení těla a špatné dýchání.

Je potřeba vědět, jak správně stát a sedět. A učit by se to měly už malé děti. Já se bohužel setkávám stále častěji právě s dětskými klienty, kteří zbytečně trpí bolestmi zad.  

Jak vypadá správný postoj?

Mezi klienty fyzioterapeutky Venduly Vrbové patří i bývalí sokolové. Jak je to možné? Fyzioterapeutka tvrdí, že tzv. sokolské držení těla ve stylu vypnout prsa a břicho zastrčit není úplně správné a ideální.

„Tento postoj způsobuje přílišné prohnutí zad do luku, navíc brada je nahoře, ramena jsou vytažená, a to není dobře,“ míní Vendula Vrbová. Jak je to tedy správně? Představte si, že vzadu máte culík a trochu se za něj povytáhnete. Brada musí zůstat rovná a pohled směřuje dopředu. 

„Lopatky nestahujte k sobě, to způsobuje přílišné vypínání hrudníku. Představte si, že lopatky jakoby jemně zatahujete do zadních kapes u kalhot. Záda tím pádem nejsou ani v prohnutém luku, ani nejsou zborcená, jsou přesně akorát. Do středního nastavení musí být posazená i pánev,“ radí fyzioterapeutka.

Posaďte pánev na sedací hrboly

Když sedíte, vnímejte sedací hrboly. Velmi dobře je pocítíte, když si vyjedete na jaře poprvé na kole. To se vám stoprocentně ozvou. A právě na těchto sedacích hrbolech se při sezení vyrovnáváme směrem nahoru, jako bychom vyrůstali za hlavou. Jsme hezky napřímení. Na sedacích hrbolech pánev dobře sedí. 

Celý postoj se dá velice dobře naučit a natrénovat. Stačí jen chtít a mít to na paměti. Je to stejné jako u jakéhokoliv jiného učení. 

Pasivní pomůcky jsou k ničemu

Rovnátka zad nebo různé kšíry na záda fyzioterapeutka Vendula Vrbová nedoporučuje. „Takové pasivní pomůcky v podstatě vypínají vlastní svalovou aktivitu. A my potřebujeme právě aktivní práci hluboko uložených svalů. Proto mnohem více doporučuji správně se hýbat a soustředit se na aktivitu, než se svěřit pasivním pomůckám,“ uzavírá Vendula Vrbová.

Jak předejít inkontinenci po porodu? Poslechněte si záznam pořadu.

Spustit audio

Související

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.